Preminula Sena Jurinac, velika operna diva

Samo mjesec dana nakon što je u Bavarskoj proslavila svoj devedeseti rođendan, javljeno je da je preminula velika hrvatska operna umjetnica Srebrenka Sena Jurinac.

23.11.2011.
16:51
VOYO logo

Povodom njezina jubileja u Kazališnom muzeju u Beču nedavno je direktor bečke Opere Dominique Meyer otvorio izložbu Seni u čast, a Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu za rođendan joj je 24. listopada poklonilo Puccinijevu operu La Bohème. Nije to bio slučajni izbor, jer upravo je Puccinijevom Mimi Sena počela svoju opernu karijeru i to u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu 1942. godine.

U povijest hrvatske glazbe ta je skromna umjetnica, kojoj je bečku audiciju sugerirala Tilla Durieux, ušla i kao prva Papandopulova Sunčanica s praizvedbe 1943. godine, ali i grofica Erdödy iz prvog hrvatskog zvučnog filma o Vatroslavu Lisinskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sceni bečke Državne opere nastupila je u 1.268 predstava i interpretirala 46 uloga. U Beču je debitirala 1. svibnja 1945. godine kao Cherubin u Mozartovu Figarovu piru. Otad je u Austriji tu ulogu otpjevala 129 puta, pa nije čudno da je imala titulu bečke komorne pjevačice i da je bila počasna članica tamošnje opere.

Sena Jurinac bila je i ostala jedna od najomiljenijih bečkih opernih pjevačica, umjetnica čije su izvedbe Mozartovih i likova Richarda Straussa proglašavane antologijskima. Ali ona je pjevala i Verdija, Glucka, Beethovena, Wagnera (i to u Bayreuthu), Janáčeka, Čajkovskog, Musorgskog, Puccinija...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo