Preminula najstarija osječka glumica

U Osijeku je u 89. godini umrla Eliza Dobrić, najstarija osječka glumica, izvijestilo je danas osječko Hrvatsko narodno kazalište (HNK).

8.2.2010.
18:03
VOYO logo

Eliza (rođena Benčina) Dobrić, rođena je u Varaždinu, gdje je završila osnovnu školu, a 1940. godine prekinula je obrazovanje u Učiteljskoj školi u Čakovcu, te je došla u Osijek gdje je angažirana u kazalištu. Za vrijeme Drugog svjetskog rata igrala niz uloga u HNK, te je do 1949. godine pjevala šlagere na radio Osijeku.

U današnjem kinu Europa svaku večer u slobodno vrijeme od 1942. do 1944. s grupom glumaca predvođenih njenim budućim suprugom, doajenom osječkog kazališta, Stjepanom Dobrićem, nastupa u kabaretu FLIT koji se igrao ispred kino platna prije kino predstave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U osječkom je HNK igrala sve do odlaska u mirovinu 1974, a i kasnije je honorarno surađivala i bila jedna od nositeljica repertoara osječkog HNK.

U svom bogatom umjetničkom opusu, koji je, kako je priopćio osječki HNK, ugrađen u temelje osječke kazališne scene, odigrala je dramske uloge u više od 120 predstava, a uz rad u drami u periodu od 1949 do 1954 pjevala je i u operetama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još i danas gledatelji pamte njezinu Groficu Maricu, ulogu Margot Mary Wendice iz Nazovi M radi umorstva, kao i primjerice Sultaniju iz Hasanaganice.

Kako je priopćio osječki HNK, ugledna će umjetnica biti pokopana u srijedu, 10. veljače, u 13.50 sati, na osječkome gornjogradskom groblju sv. Ane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo