Predstavljena knjiga Sandre Uskokovic 'Suvremena arhitektura u povijesnom ambijentu'

14.5.2014.
17:08
VOYO logo

Knjiga se bavi utjecajima suvremene arhitekture na graditeljsku bastinu, analizira interpolacije i sukobe staroga i novoga, kao i ucinak suvremenih zahvata na postojece estetske i arhitektonske vrijednosti u povijesnim urbanim podrucjima.

Autorica u knjizi raspravlja o teorijama i praksi ocuvanja kulturne bastine u odnosu na projektiranje novih sadrzaja, o cemu u Hrvatskoj nedostaje literature, a i na svjetskoj razini nema mnogo srodnih komparativnih pristupa, pa se djelo moze pohvaliti inovativnoscu, kazao je recenzent Marko Spikic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je tek u posljednjih nekoliko desetljeca nastupilo doba historijsko-teorijskog problematiziranja konzervatorsko-restauratorskih koncepcija, a u tom su okviru konzervatorske tradicije najcesce tumacene unutar monografskog zanra i nacionalne historiografije, ovo djelo pruza mogucnost usporedbe koncepcija i ostvarenja na dva kontinenta, kazao je Spikic. Naime, autorica analizira te probleme na primjerima americkog arhitekta Hugha Newella Jacobsena i austrijskog arhitekta Borisa Podrecce.

Autorica je istaknula da je priroda tih odnosa, koje odreduju arhitektonska profesija, konzervatorske politike i politika lokalne sredine, sama po sebi konfliktna i da suodnos staroga i novoga nije lako rijesiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povijesna i suvremena gradevina naime zajednicki tvore svojevrsnu, "jedinstvenu kemiju" koja nastaje uslijed spajanja arhitektonskih elemenata iz sasvim razlicitih razdoblja stvarajuci pri tome novo energizirano, vizualno, prostorno i kulturolosko iskustvo, kazala je.

Osvrcuci se na iskustvao Amerike, rekla je da se ondje odlucivanju o konzervatorskim rjesenjima svodi se na mali broj srucnjaka, sto je za nas u Europi neuobicajeno jer se radi o javnom dobru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sandra Uskokovic povjesnicarka je umjetnosti i docentica na Odjelu za umjetnost i restauraciju Sveucilista u Dubrovniku. Radila je kao istrazivac i stipendist u Medunarodnom centru za konzervaciju i restauraciju (ICCROM), Rim (2003) i UNESCO, Pariz (2005-2006). Magistrirala je na George Washington University (2004), a doktorirala 2010. na Filozofskom fakultetu Sveucilista u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo