Paul Martin: Seks, droga i čokolada

Što je užitak? Kada je užitak dobar, a kada loš?

9.2.2010.
16:49
VOYO logo

Biolog Paul Martin razmatra različite stavove o užitku koji su se mijenjali tijekom stoljeća, uključujući religijske i zakonske pokušaje njegova obuzdavanja, kao i biološke i psihološke uzročnike naših hedonističkih poriva.

Martin opisuje potragu za ugodom od vremena Nerona do Elvisa, suprotnosti užitku – dosadu, nezadovoljstvo i bol – i kemijske užitke, od kofeina i kanabisa do alkohola i heroina. Piše o različitim oblicima seksa, društvenog i usamljeničkog, o misterijima orgazma, o šopingu, hrani, kockanju i drugim bihevioralnim užicima, o ovisnosti i tamnoj strani užitaka i, naposljetku, o skromnim i podcijenjenim užicima svakodnevnog života kao što su vrtlarenje, spavanje i, naravno, čokolada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Paul Martin diplomirao je prirodne znanosti na Sveučilištu u Cambridgeu, gdje je doktorirao bihevioralnu biologiju, te je studirao na Sveučilištu Stanford u Kaliforniji, gdje je kao Harknessov stipendist predavao na Odsjeku za psihijatriju i bihevioralne znanosti.

Poslije je predavao i istraživao bihevioralnu biologiju na Sveučilištu u Cambridgeu i radio ka profesor na koledžu Wolfson, nakon čega je akademsku karijeru zamijenio, između ostaloga, pisanjem znanstvenih djela. U svojim dosadašnjim knjigama tražio je znanstvena objašnjenja na područjima kao što su psihosomatska medicina, djetinjstvo, sreća i spavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo