Otvoren Festival hrvatskog animiranog filma

U punoj dvorani kina Europa otvoren je drugi Festival hrvatskog animiranog filma.

20.2.2011.
19:24
VOYO logo

Umjetnički direktor Zagreb filma, Krešimir Zimonić, u uvodnom je govoru podsjetio publiku na šezdeset godina dugu tradiciju stvaralaštva u hrvatskoj animaciji, naglasivši ne samo značaj tradicije, već stvaralačke kreativnosti koja tek dolazi. Time je dodatno istaknuo važnost postojanja manifestacije koja će omogućiti prikazivanje i promociju recentne nacionalne produkcije animiranih filmova.

Prisjetivši se umjetnika koji su sudjelovali u realizaciji nekih od najznačajnijih projekata Zagrebačke škole crtanog filma, Zimonić je, uz inserte iz filmova među kojima su Surogat i Profesor Baltazar, najavio dodjelu Nagrade za životno djelo Tomislavu Simoviću, kojeg Bordo Dovniković u obrazloženju hrvatskog ogranka ASIFA-e opisuje kao izvanserijskog stvaratelja i svestranog glazbenika suvremenog izraza koji je svojom osebujnošću i smislom za novo bio spreman za originalna rješenja u animiranom filmu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vesna Dovniković, predsjednica ASIFA-e Hrvatske, uručila je nagradu tom izvanrednom skladatelju čija je glazba doprinijela prepoznatljivosti hrvatske animacije u svijetu.

Festival je, u ime pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, otvorila njegova zamjenica, Biserka Bucković, izrazivši zadovoljstvo zbog prilike da se podrži manifestacija koja promovira hrvatsku animaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvog dana festivala publika je imala priliku vidjeti ne samo sve filmove u konkurenciji, već i program filmova britanskog autora Phila Mulloya, ujedno i člana ovogodišnjeg ocjenjivačkog suda, te retrospektivu dobitnika Nagrade za životno djelo Tomislava Simovića. Osim toga, otvorena je i izložba radova ovogodišnjeg člana žirija, ilustratora Svjetlana Junakovića, koju možete pogledati u kinu Europa.

Na ranije održanim razgovorima s autorima predstavljeni su autori filmova Konkurencije 3 i 4, a u nedjelju, u 12 sati posjetitelji festivala imali su se priliku uključiti u razgovor s autorima čiji se filmovi prikazuju u ostale dvije konkurencije od 10 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Današnji program festivala, između ostalog, obuhvaća program filmova po izboru ASIFA-e Hrvatske te Panoramu, u kojoj će biti prikazani filmovi izvan konkurencije. Projekcija restauriranih filmova Dušana Vukotića, koji je prije točno pedeset godina osvojio prestižnu nagradu Oscar za film Surogat, počinje u 17:00 sati, nakon čega slijedi program filmova djece i omladine.

Proglašenje najboljih filmova ovogodišnjeg izdanja festivala održat će se večeras, 20. veljače, nakon projekcije filmova u 20:00 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulaz na sve projekcije i događanja festivala je besplatan.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo