Otkrijte 'enigmu Galeta'

2.9.2011.
16:03
VOYO logo

Prva velika retrospektivna izložba toga umjetnika, koji ima kultni status među ljubiteljima i poznavateljima filmske i videoumjetnosti, predstavit će Galetin opus u cjelokupnoj širini pristupa, postupaka, tema i medija. U nastojanju da približi djelo tog pionira avangardne medijske umjetnosti širokoj publici izložba istodobno kodira i dekodira „enigmu Galeta“, pružajući mogućnost upoznavanja do sada malo poznatih segmenata njegova stvaranja.

Na izložbi će biti pokazani radovi od 1968. godine do danas, počevši od Galetinog prvog filmskog uratka "Metanoia" (1968), preko svojevrsne rekonstrukcije izložbe "Kretanje", njegove prve izložbe održane u Galeriji studentskog centra u Zagrebu 1974. godine, do niza filmskih scenarija koje je razvio u samodostatnu umjetničku formu, kao i nezaobilaznih remek-djela eksperimentalnog filma kao što su "Dva vremena u jednom prostoru“, 1976-1984, „PiRâMídas 1972-1984" (1984), "sfaĩra 1985-1895" (1984), "Water Pulu 1869-1896" (1987/88) i "WAL(L)ZEN" (1989) ili "END ART".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz filmove, kao ključne nositelje strukture izložbe, velika je pažnja posvećena fascinantnom multimedijskom opusu pripremnih faza pri izradi scenarija filma. Također će biti predstavljen i važan element u Galetinu stvaralačkom opusu, predavački performansi u kojima na neobičan način tumači različita znanja o svijetu i umjetnosti, a vizualizira ih i dokumentira na školskim pločama.

Izložba daje podjednako dobar uvid u Galetin umjetnički opus, kao i u njegovu veoma specifičnu umjetničku i životnu filozofiju u bezuvjetnom suglasju s prirodom. Publika će imati priliku na jednom mjestu vidjeti njegova istraživanja koja je paralelno provodio u nekoliko medija te doživjeti njegovo djelo kao jedinstvenu i povezanu cjelinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov je rad na istraživanjima jezika medija fotografije, filma, televizije i videa, te u novije vrijeme i mogućnosti interneta, dobio ugledna priznanja u europskim i izvaneuropskim krugovima medijske umjetnosti. Galetini su filmovi prikazivani na prestižnim filmskim i umjetničkim manifestacijama i festivalima eksperimentalnog filma, a radovi mu se nalaze u važnim muzejskim zbirkama. Svoju je umjetničku aktivnost, osim uz Hrvatsku, vezao i uz Mađarsku, pa otuda i snažna recepcija njegova djela u mađarskim umjetničkim i kritičarskim krugovima.

Izložba Krajolik nulte točke, koja je svojevrsno djelo-u-nastajanju, završava predstavljanjem publikacije koja će svojim formatom i sadržajem odražavati posebnosti Galetine umjetnosti, a svaki će primjerak biti obogaćen autorovim unikatnim djelom. O Galeti pišu: Lászlo Beke, Željko Kipke, Markita Franulić, Andrej Mirčev, Miklós Peternák, Hrvoje Turković i Barbara Wurm.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kustos izložbe i urednik publikacije: Tihomir Milovac

Izložba je otvorena od 23. rujna do 17. studenog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo