Nakon Osmanović i ostali 'opalili' po Mesiću

25.5.2011.
14:27
VOYO logo

I Čikeš i Martinić aktualnom ministru zamjeraju nedovoljno poznavanje tematike i nekompetentnost na području o kojem odlučuje, te su mu tim povodom uputili javna pisma.

Ona su objavljena na službenoj stranici splitskog HNK, a riječi Ante Čede Martinića prenosimo u cijelosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poštovani ministre, s uvažavanjem sam proučio primjedbe koje su stavljene na predloženi četverogodišnji dramski program repertoara HNK Split, u kojem sam i sam kao v.d. ravnatelja Drame sudjelovao. Vaše je mišljenje da intendantov program pokazuje nepoznavanje suvremene drame i događanja u hrvatskom kazalištu jer u cijelom programu nema ni jedne praizvedbe. Tu se kao temeljna činjenica provlači neistina o apsolutnoj hermetičnosti predviđenog programa, a mi smo već u ovoj sezoni imali dvije praizvedbe, jednu svjetsku, a drugu hrvatsku.

Podsjetio bih vas, štovani ministre, da je HNK Split osnivač i organizator Marulićevih dana, najveće smotre domaćeg dramskog stvaralaštva. Također, vaše ministarstvo financira i organizira javno čitanje nagrađenih, a neobjavljenih drama tako da imamo uvid u recentno domaće stvaralaštvo. Naravno da u sklopu predstavljenog programa koji je dan Vama na uvid uvijek ima prostora za uprizorenje i djela u kojima prepoznajemo kulturni i scenski potencijal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, budući da u Splitu, nažalost, imamo samo jedan dramski teatar za odrasle, a pozornicu dijelimo i s Operom i Baletom, te stoga manju mogućnost naslova (premijera) nego da smo samo dramski teatar. Nastojimo, dakle, s tri do četiri naslova, zbog financijskih i tehničkih (ne)mogućnosti, zadovoljiti širu publiku. Pritom treba svakako imati u vidu da smo nacionalna kuća, a to za mene osobno znači njegovanje prvenstveno domaćih i stranih klasika. Dakle, s obzirom na kulturnu mapu grada Splita, u kojem su još samo dva kazališta (Gradsko kazalište lutaka i Kazalište mladih), nacionalna kuća ima jasne i specificirane zadatke. To netko može ignorirati namećući osobne preference kao jedini kriterij, no onda je to diletantizam o kojem je bespredmetno raspravljati.

Nemogućnost igranja većeg broja naslova nadoknađujemo zanimljivim gostovanjima drugih kazališta i kazališnih grupa, onoliko koliko nam to financije omogućavaju. Dakle, možete uočiti da, pored vlastitog repertoara, HNK Split splitskoj kulturnoj javnosti ne uskraćuje uvid u široku lepezu dramskog stvaralaštva, kako domaćeg, tako i inozemnog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Analizirajući ostatak obrazloženja odbijanja imenovanja za intendanta gospodina Duška Mucala, čini mi se da netko uporno traži i najmanje pogreške kako bi poentirao u smislu nekog nepostojećeg rasula u kazalištu baš sad kad je u kući konačno zavladala pozitivna atmosfera i zdravi timski rad. Konačno, želio bih završiti ovo obraćanje s mišlju kako je svko elaboriranje zapravo suvišno jer nema tog programa koji netko treći ne bi omalovažio ako mu je pravi cilj zapravo neki drugi. Pozornica prizemnih političkih okršaja očito i to trpi zajedno s nama u HNK Split. Ante Čedo Martinić, v. d. ravnatelja Drame HNK Split

Prethodni članci:

arti-201105200720006 arti-201105200291006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo