NAJSKUPLJE UMJETNIČKO DJELO IZLOŽENO U ZAGREBU: / Na otvorenju izložbe okupila se hrvatska elita

Image
Image

Izložba "Portreti sadašnjosti" švicarskog kipara, slikara i grafičara Alberta Giacomettija, jednog od najistaknutijih umjetnika 20. stoljeća, otvorena je danas u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu.

20.9.2016.
22:50
VOYO logo

Izloženo je tridesetak njegovih djela posuđenih iz francuske Fundacije Maeght - po dvadesetak crteža i litografija te skulpture, njegovi 'tanki ljudi', po kojima je postao prepoznatljiv diljem svijeta.

Image
ZAGREPČANI DOBIVAJU NOVI SPOMENIK DOMOVINI I ZID BOLI: /

Pogledajte kako će izgledati i gdje će ga smjestiti

Središnji prostor Paviljona zauzima "Čovjek koji hoda" iz 1960. godine, remek-djelo koje, s cijenom od 104 milijuna dolara postignutom na Sothebysovoj aukciji u Londonu, nosi titulu najskuplje skulpture na svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na simboliku otuđenja, beznađa, osamljenosti te stradanja u Drugom svjetskom ratu koju ta skulptura nosi, autorica izložbe Jasminka Poklečki Stošić, odlučila se za postav u kojem dominira crna boja, u njega se ulazi kroz veliki, tamni zastor, a mračni su podovi i zidovi.

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

“Giacometti je, kao nijedan drugi kipar svog vremena, uspio prikazati svu patnju, očaj, neizvjesnost čovjeka izašlog iz fizičkih i emocionalnih ruševina Drugog svjetskog rata”, rekla je e autorica izložbe Jasminka Poklečki Stošić

"Giacometti je uspio prikazati svu patnju, očaj, neizvjesnost čovjeka izašlog iz fizičkih i emocionalnih ruševina Drugog svjetskog rata", izjavila je autorica izložbe Jasminka Poklečki Stošić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sredini svojevrsne piste uzduž prostora Paviljona nalazi se "Čovjek koji hoda", a sa svake strane ususret mu 'dolaze' "Žene iz Venecije", skulpture iz ciklusa nastalog 1956. godine.

Po riječima autorice izložbe i ravnateljice Umjetničkog paviljona, za tako neobičan postav odlučila se kako bi posjetiteljima prenijela poruku velikog umjetnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Giacometti je, kao nijedan drugi kipar svog vremena, uspio prikazati svu patnju, očaj, neizvjesnost čovjeka izašlog iz fizičkih i emocionalnih ruševina Drugog svjetskog rata", rekla je Poklečki na otvorenju izložbe, koje je okupilo brojne osobe iz domaćeg kulturnog i javnog života.

"Vanjski događaji, prijetnje i okolnosti, u kombinaciji s njegovim osobnim unutarnjim nemirom, doveli su tog senzibilnog i inteligentnog umjetnika do stvaranja skulptura koje su bile ogledalo tadašnjeg svijeta, svijeta koji je preživio masakre, atomsku bombu, koji je izašao iz koncentracijskih logora, iz ruševina razorenih, sablasnih gradova, koji je bio gladan, tužan do bola, s otvorenim, živim ranama", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

S obzirom da se danas mogu povući paralele s vremenom u kojem je Giacomettiji stvarao, izložba je koncipirana u skladu s mračnom stranom suvremenog svijeta, a umjetnikovu aktualnost potenciraju popratne video projekcije u Paviljonu. Riječ je o snimkama ratova u Kongu i Siriji te uništenju muzeja u Palmiri, ratnog fotoreportera Zorana Marinovića, te nedavnog terorističkog napada u briselskoj zračnoj luci belgijskog RTL-a.

Galerija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hasanbegović: izložba će obilježiti kulturnu sezonu Zagreba i Hrvatske

Tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović izrazio je uvjerenje kako će ta izložba zasigurno obilježiti kulturnu sezonu Zagreba i Hrvatske, a njome Umjetnički paviljon "potvrđuje svoj status reprezentativnog izložbenog prostora i središnjeg mjesta velikih likovnih događanja".

"Izborom skulptura skulptura, crteža i litografija Giacometti se otkriva jedinstvenim i prepoznatljivim umjetničkim licima koja su obilježila likovnu umjetnost 20. stoljeća, ostajući trajno aktualan na umjetničkoj i simboličkoj razini", ustvrdio je Hasanbegović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložbu, priređenu u okviru ciklusa "Najveći kipari 20. stoljeća" koji je u Umjetnički paviljon proteklih godina doveo djela Joana Miroa i Augustea Rodina, otvorio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Kipar i slikar Alberto Giacometti (Borgonovo, 1901. - Chur, Švicarska, 1966.), dio života živio i radio u Francuskoj. Nakon Ženeve, kiparstvo je učio u Parizu kod Émila-Antoinea Bourdellea. Na njegov umjetnički razvoj odlučujuće su utjecali primitivna polinezijska i afrička umjetnost te kubizam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon apstraktne faze veže se uz nadrealiste te tijekom toga razdoblja radi osebujne nadrealističke prostorne konstrukcije. Od 1935. vraća se figuraciji, a od 1945. radi ekspresivne, ekstremno izdužene brončane glave i poprsja, te ljudske likove, pojedinačne ili u skupinama, koji sugeriraju egzistencijalnu tragediju.

Nakon 1950. sve intenzivnije slika i crta obiteljske portrete, krajolike i aktove u interijeru, a bavio se i grafikom - objavio je mapu sa 150 litografija "Pariz bez kraja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegova izložba u Umjetničkom paviljonu bit će otvorena do 8. siječnja iduće godine.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo