Maja Hrgović: Pobjeđuje onaj kojem je manje stalo

Pobjeđuje onaj kojem je manje stalo jedno je od pravila svijeta u kojem – u samom srcu grada, ali daleko od blještavila centra – žive nesvakidašnje junakinje i junaci.

19.2.2010.
16:27
VOYO logo

U takvom svijetu žive oni koji svoje pivo ispijaju u birtijama uz prugu, u četvrtima što se preko noći ruše i pretvaraju u velike šoping-zone.

No, pravila su tu da se krše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Branitelj koji štrajka glađu tražeći da mu ponovo izgrade kuću koja se urušila sama od sebe, muškarac koji napušta obitelj kako bi s neznankom proživio privid slobodnog mladenaštva, djevojka koja u pijanom noćnom pohodu iz vlasnikova naručja otima čivavu… svima je zajedničko jedno: ako pobijediti znači ne osjećati ništa, onda to nije igra za njih.

(No to ne znači da su gubitnici: štrajkaši glađu ipak potajno prigrizu štogod, ostavljene žene filmski se osvećuju, a samohrane majke zavodljive su vamp-žene iz predgrađa...)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priče Maje Hrgović moćna su kombinacija lirike i okrutnosti, humora i cinizma – prave male studije međuljudskih odnosa (ljubavi, izgubljenosti, svih naših dobitaka i gubitaka) koje nikad ne ostavljaju gorak okus u ustima.

Naslovu u inat pročitajte i bit će vam stalo. Prava pobjeda u ovoj igri pripada čitatelju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O autorici:

Maja Hrgović rođena je u 1980. godine u Splitu; diplomirala je hrvatski i engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 2003. godine novinarka je Novog lista. Istraživačkim novinarskim projektom o socioekonomskim migracijama sudjelovala je kao predstavnica Hrvatske u prestižnom regionalnom programu Balkan Fellowship for Journalistic Excellence koju organizira Balkan Investigative Reporting Network.

U studenom 2009. osvojila je BIRN-ovu prvu nagradu za novinarsku izuzetnost. Pisala je i za "Zarez", "Nulačetvorku", "Cunterview", "Kulturpunkt", "Libelu". Redovito doprinosi portalu Zamirzine, gdje piše kolumne o ženskim ljudskim pravima i njihovom medijskom tretmanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priče su joj, između ostaloga, dosad objavljene u višeautorskim zbirkama "Ekranpriče 04" i "Da sam Šejn" te u Balkanskom književnom glasniku, a Miljenko Jergović ju je uvrstio i u antologiju "Najbolje hrvatske priče 2007."

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo