Jeste li čuli za Muzej za sepulkralnu kulturu?

Kada je u njemačkom Kasselu otvoren Muzej za sepulkralnu kulturu koji se bavi smrću kao kulturološkim fenomenom, mnogi su sumnjali u uspješnost te ideje.

30.1.2012.
14:02
VOYO logo

Unatoč sumnjama, taj muzej ovih dana slavi 20. obljetnicu postojanja.

Iza neobičnog imena Muzeja za sepulkralnu kulturu krije se latinska riječ sepulcrum, što znači "grob". Ovaj muzej u Kasselu jedini je takav u Njemačkoj, dok u SAD-u postoji nekoliko sličnih, ali njih financiraju pogrebni instituti. Muzej u Kasselu financijski pak podupiru gradske i državne vlasti te katolička i evangelička crkva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Direktor muzeja Reiner Sörries inače je evangelički teolog i povjesničar umjetnosti, a muzej vodi već punih 20 godina, otkada ga je svečano u siječnju 1992. godine otvorio tadašnji njemački predsjednik Richard von Weizsäcker. Sörries priča da se temi smrti i pogrebnih običaja pokušalo približiti vrlo oprezno, i to preko umjetnosti i kulture. Prvo su izložili samo posebne lijesove i posmrtni nakit, a najveći dio izložbe i danas je posvećen nadgrobnim spomenicima. Tek 2000. godine u muzeju je otvorena posebna izložba 'Last Minute'.

Zašto smo žalosni kad umre netko koga nismo poznavali?

Obrađene su mnoge raznolike teme, od smrti u rock glazbi preko lijesova pa sve do tematskih karikatura. Mumije su izložene 2009. godine. Jedinstven je bio i postav namijenjen djeci 'Pričaj mi nešto o smrti'. "Od tada djeca redovito slave rođendane kod nas u muzeju. O tome prije 20 godina nismo mogli ni sanjati", ispričao je direktor za Deutsche Welle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sörries kaže i da još nisu potrošili sve teme kojima se mogu pozabaviti u muzeju. Zanimljivi su mu biološki procesi kod umiranja, samoubojstvo kao moralno pitanje te fenomen masovne žalosti zbog smrti osobe koju čovjek nije osobno poznavao, primjerice nakon samoubojstva njemačkog nogometaša Roberta Enkea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo