Izlazi prva gay autobiografija u Hrvatskoj

"Kako je moguće dijeliti sreću ako se bojiš? Kako stati na noge ako ne priznaš sebi i drugima istinu o sebi?

11.8.2010.
18:55
VOYO logo

"Ne razmišljam o tome hoće li mi ljudi suditi. Ovo je moja priča, a svatko ima pravo na svoju. No mislim da je Hrvatska dobroćudno društvo koje, ako ne sudi, onda barem šuti" kaže tridesetdevetogodišnji Robert Kalapsa Špoljar, koji prvi u Hrvatskoj izdaje gay autobiografiju.

Knjiga je, kako je rekao za Večernji list, ljubavna priča, koja prelazi u tragediju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Knjiga je nastala iz ljubavi, koliko god bila surova, tragična i istinita" kaže Robi, a posvećena je njegovu bivšem dečku Marinu koji ga je, kaže, ostavio zbog drugog, i to na najbrutalniji način.

Kalapsa je rođen u Rijeci, bavio se umjetnošću te od djetinjstva glumi u kazališnim predstavama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz angažmane koje je imao u nekoliko kazališta, Robert je bio glumac, redatelj, kompozitor, a član opernog ansambla riječkog HNK Ivan pl. Zajca postao je 1992. godine. Nastupao je u operama, dramama, mjuziklima, primjerice, Jalti, Karolini Riječkoj...

Osnivač je i RI teatra, off teatra s kojim je odigrao stotine predstava. Sa svojim dečkom Kalapsa je prije tri godine odlučio odseliti se u okolicu Koprivnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Robertovo umjetničko opredjeljenje očituje se i u knjizi u kojoj je odlučio javno progovoriti o svojoj homoseksualnosti i, kaže, ispričati priču s pravim imenima i bez cenzure.

Razlog tome je, dodaje, to što ga je sad već bivši dečko doveo u bezizlaznu životnu i emotivnu situaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako je moguće dijeliti sreću ako se bojiš? Kako stati na noge ako ne priznaš sebi i drugima istinu o sebi? Smijem li od ikoga tražiti da me shvati, poštuje ili voli ako ne zna tko sam i što sam?" priča Robert.

"Knjiga je moje remek-djelo, način da se oslobodim i riješim svoju emocionalnu krizu u koju me doveo Marin. U svojoj knjizi bez zadrške koristim prava imena i imam jak razlog za to. To činim upravo zato što je Marin silom htio izbrisati uspomene i obitelj koju sam s njim gradio četiri godine", kaže autor o svome literarnom prvijencu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naslov knjige je “Ako ga vidite, recite mu da ga volim”, a Robi kaže da ju je napisao u dahu, za samo mjesec dana.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo