HNK / Split dovodi američke baletne zvijezde

U četiri izvedbe Labuđeg jezera u veljači će nastupiti Veronika Part, primabalerina njujorškog American Ballet Theatera i Aleksej Tjukov, prvak Colorado Balleta.

28.1.2010.
14:04
VOYO logo

Oboje su u rodnoj Rusiji završili baletno obrazovanje i započeli blistavu karijeru, koju su na najbolji način nastavili u Sjedinjenim Državama.

Veronika Part i Aleksej Tjukov tumačit će uloge Odette i princa Siegfrieda, dok će u ostalim ulogama nastupiti članovi baletnog ansambla HNK Split, u izvedbama koje su na programu 4. i 5, te 10. i 11. veljače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Labuđe jezeroPetra Iljiča Čajkovskog premijerno je na sceni HNK Split izvedeno u veljači 2006. u koreografiji ruske koreografkinje Valentine Ganibalove.Labuđe jezero jedan je od tri naslova iz fundusa klasičnog repertoara splitskog Baleta koji su bili na programu velike prosinačke i siječanjske talijanske turneje ovog ansambla.

O baletnim zvijezdama:

Veronika Part rođena je 1978. u St. Petersburgu. Od svoje četvrte godine trenirala je ritmičku gimnastiku s namjerom da postane profesionalna takmičarka, da bi u dobi od deset godina bila primljena u baletnu akademiju Vaganova u rodnom gradu, jednu od najvažnijih i najutjecajnijih škola klasičnog baleta u svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po završetku školovanja postala je članica čuvenog Marijinskog teatra, gdje je plesala vodeće uloge klasičnog repertoara, kao i u djelima Geogesa Balanchinea. Tijekom američke turneje Marijinskog teatra 2000. njujorški su je kritičari obasuli pohvalama, a zapazio ju je i direktor American Ballet Theatre iz New Yorka, koji ju je 2002. pozvao da se priključi trupi. Do 2009. Veronika Part bila je solistica ABT-a, nastupajući u solističkim i glavnim ulogama.

U ožujku 2009. kad je na gostovanju u Londonu tumačila glavnu ulogu u Labuđem jezeru, promaknuta je u primabalerinu ABT. Kao vodeća američka baletna trupa ABT često gostuje u SAD i širom svijeta. Godine 2007. Veronika je radila s glasovitom ruskom balerinom Natalijom Makarovom, te nastupila u njenoj koreografiji Labuđeg jezera u Amsterdamu 2007. i 2008.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ožujku 2009. Veronika je nastupila u Proljetnoj Gala večeri Women in Arts u Kennedy Centru u Washingtonu. U srpnju prošle godine gostovala je u CBS Late Show Davida Lettermana.

Aleksej Tjukov diplomirao je na Državnoj baletnoj akademiji u Permu 1995, a iste je godine započeo i svoju profesionalnu karijeru započeo u tamošnjem Državnom baletnom teatru. Osvaja Zlatnu medalju na Arabeska takmičenju u Permu, te biva proglašen najtalentiranijim sudionikom takmičenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga postaje prvak Ballet Internationale u Indianapolis, gdje tumači brojne glavne uloge (u baletima Fedra, Ščelkunčik, Trnoružica, Žar ptica, Carmen i Tisuću i jedna noć). Pleše širom svijeta. Godine 2006. pridružuje se Cincinnati Balletu, a nakon toga prelazi u Colorado Ballet, čiji je prvak posljednje tri godine.

Nastupa u brojnim baletnim gala-večerima, između ostalog u Le Gala Des Etoiles u Montrealu, Stars of the 21st Century u Parizu, Stars of the Mariinski u Njemačkoj and The International Gala u Južnoj Koreji. New York Times o Tjukovu je napisao: „U Labuđem jezeru Aleksej Tjukov slomio je srca gledatelja jednako koliko i Odette svojim elokventnim portretiranjem jednog potpuno ljudskog Siegfrieda.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do splitskog gostovanja ovih baletnih zvijezda došlo je posredovanjem američkog koreografa Alexandra Tressora, koji je već surađivao sa splitskim Baletom, s kojim je u ožujku 2003. postavio predstavu Ispod sunca zlatnoga.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo