Film Sarin ključ otvara 6. Festival židovskog filma

Šesto izdanje Festivala židovskog filma otvara se u nedjelju, 20. svibnja u 19.30 sati projekcijom francuskog filma Sarin ključ autora Gillesa Paquet-Brennera.

18.5.2012.
14:33
VOYO logo

Film progovara o mračnoj epizodi iz francuske povijesti, zloglasnoj policijskoj raciji Vel d'Hiv iz 1942. u Parizu u kojoj je uhićeno čak 13 tisuća Židova, među njima i 4000 djece, koji su svi redom završili u koncentracijskim logorima. U središtu radnje je priča o jednoj od žrtvi spomenute racije, desetogodišnjoj Sari koja je uspjela sakriti mlađeg brata u tajno sklonište. 60 godina kasnije, američka novinarka (tumači ju Kristin Scott Thomas) počinje istraživati spomenutu priču.

U Zagreb povodom Festivala uskoro stiže niz gostiju iz svijeta filma

Michael W. King renomirani je američki redatelj, scenarist i producent. Njegov dokumentarni film 'Bangin' iz 1999. o nasilju mladih u Americi osvojio je nagradu Emmy i nagradu Međunarodnog udruženja za audiovizualne komunikacije ITVA za najbolji dokumentarni film i najbolju montažu. Bio je i član upravnog odbora udruženja International Documentary Association (IDA), a član je i Ceha filmskih redatelja Amerike. U Zagrebu će predstaviti svoj posljednji višestruko nagrađivani dokumentarac 'Spasitelji' u kojem je pratio putovanje mlade antigenocidne aktivistice iz Ruande i istaknutog povjesničara koji istražuju holokaust i putuju kroz 15 zemalja na tri kontinenta intervjuirajući preživjele i potomke diplomata koji su spasili desetke tisuća Židova od nezamislivih strahota nacističkih logora smrti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radu Gabrea veteran je rumunjske kinematografije, čija karijera uključuje četrdeset godina rada i više od 20 igranih i dokumentarnih filmova. U jesen 2011. uspješno je pokrenuo Medias Central European Film Festival u gradu Media u Transilvaniji, čiji program je bio prikazan u sklopu retrospektive suvremenog rumunjskog filma u Lincoln centru u New Yorku. U sklopu festivala bit će prikazan njegov igrani film 'Gruberovo putovanje'.

Slovački redatelj s boravkom u Pragu, Matej Minač, jedan je od najcijenjenijih redatelja koji trenutno djeluju u Češkoj. Najpoznatiji je po svojim dokumentarcima, ali i po uspješnom igranom filmu 'All my loved ones'. Uz spomenuti film, režirao je i dva dokumentarca koji zajedno čine trilogiju inspiriranu nevjerojatnim događajem i likom Nicholasa Wintona, britanskog bankara koji je netom prije početka Drugog svjetskog rata spasio 669 židovske djece u Čehoslovačkoj. Film koji će biti prikazan na festivalu, dokumentarac 'Nickyjeva obitelj' posljednji je dio spomenute trilogije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mađarski autor, Gábor Kálmán, nagrađivani je autor dokumentaraca, osnivač IDA-a (International Documentary Association), predavač, panelist i član žirija na brojnim nacionalnim i međunarodnim filmskim festivalima, manifestacijama i svečilištima u raznim zemljama, uključujući Izrael, Tursku, Njemačku, Mađarsku. Na festivalu će predstaviti dokumentarac 'Bilo jednom' u kojem je dokumentirao rad učiteljice Gyöngyi Magò koja pri pisanju disertacije otkriva zaboravljeni dio povijesti njezinog grada, jaku židovsku zajednicu koja je prestala postojati. U Zagrebu će nam se pridružiti i protagonistica filma Gyöngyi Magò.

Yonatan Nir je izraelski filmaš mlađe generacije koji je u Zagrebu u veljači ove godine već predstavio svoj dokumentarac 'Dječak dupin' u sklopu festivala ZagrebDox. Na Festival židovskog filma stiže sa nedavno završenim filmom 'Odstraniti bol' u kojem je pratio vojnika koji je odlučio amputirati svoju nogu kako bi se riješio misterioznog bolnog sindroma, a ujedno i osjećaja krivnje koji nosi zbog gubitka kolega vojnika u naletu bombe u Gazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Zagreb uskoro stiže i mladi austrijski glumac Thomas Schubert koji je odigrao naslovnu ulogu u igranom filmu 'Disanje' redatelja Karla Markovicsa (glumca koji je odigrao lik Stockingera u popularnoj austrijskoj seriji ‘Inspektor Rex’). 'Disanje' je Markovicsev uspješan redateljski debi s kojim je Cannesu nagrađen nagradom Europa Cinemas Label za najbolje filmsko europsko otkriće, a donosi priču o usamljenom mladiću, koji je djetinjstvo proveo po raznim institucijama, nesklonom komunikaciji, koji nema prijatelja, obitelj ili bliska poznanstva kojima se može okrenuti u vanjskom svijetu. No, nakon što mu se zaprijeti životom iza rešetaka ako ne pronađe posao i zadrži ga, uspijeva se zaposliti uz probni rok prebacujući trupla u bečkoj gradskoj mrtvačnici. Od ostalih filmaša, na festival stižu i izraelska redateljica Odette Orr, autorica filma 'Pobijediti vrijeme', izraleski redatelj Ofer Inov, autor dokumentarca 'Mlohave ruke' te Sena Genc, producentica filma 'Turska putovnica'.

U Zagreb stiže i Johann Chapoutot, nagrađivani francuski stručnjak za povijest nacionalsocijalizma te predavač na sveučilištu u Grenobleu, koji će u Zagrebu održati predavanje u sklopu programa Edukacijsko jutro. Chapoutot je doktorirao povijest, autor je nekoliko knjiga i brojnih znanstvenih članaka, bio je predavač na Institutu političkih znanosti u Parizu te sveučilištu Harvard. Danas predaje o zakonima i moralu Trećeg Reicha, pokušavajući objasniti kako je nasilje postalo moralni i pravni imperativ ondašnjega društva. Izvori njegova poučavanja su dobrim dijelom kinematografski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sklopu glazbenog programa stižu i dva zanimljiva glazbena imena: bend Paul Brody's Sadawi koji istočno-židovsku glazbenu tradiciju uklapaju u suvremeni kontekst. U maniri maštovite improvizacije ovaj bend spaja klezmer s neworleanskim jazzom, zvukove trube s besarabijsko-židovskim plesom i istočnoeuropskim plemenskim bubnjevima, hebrejske narodne napjeve s impresionističkim trance tonovima i tihe molitve s loopovima na gitari. Pored spomenutih, austrijski dvojac Ogris Debris, koji će nastupiti posljednjeg dana festivala, čine Daniel Kohlmeigner i Gregor Ladenhauf; njihov live nastup hipnotično je iskustvo prepuno humora i sjajne klupske glazbe.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo