FESTIVAL KOJI NE BI SMJELI PROPUSTITI: / Više od 160 filmova u 17 programa ZagrebDoxa

Image
Foto: Pixsell, Goran Jakuš

Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox u svom će ovogodišnjem izdanju, od 21. do 28.

27.1.2016.
15:06
Pixsell, Goran Jakuš
VOYO logo

"Krećemo s najavnim programom, od 12. do 14. veljače, kojim želimo privući i publiku koja možda ne gleda dokumentarne filmove i motivirati ih da dođu na festival", rekao je direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski u srijedu na konferenciji za novinare.

Ovogodišnji izbor filmova napravljen je između njih dvije tisuće. "Imamo veliki i jako dobar program, filmove kandidirane za Oscara, dobitnike Sundancea i IDFA-e te one koji su bili na festivalima u Veneciji i Cannesu", najavio je Puhovski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva nova programa

Novost 12. izdanja festivala su programi "Rusi dolaze" s devet filmova o današnjici bivših država Sovjetskog saveza te "Djeca mijenjaju svijet", s filmovima koja su djeca, sirijski izbjeglice snimili na dvjema radionicama - u Jordanu i u Beču.

"Mediji su preplavljeni sjajno napravljenim izvještajima profesionalaca s BBC-a i CNN-a o temi, no nas zanima kako klinci koji najviše stradavaju doživljavaju taj svijet", napomenuo je Puhovski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zaljubite se u dokumentarce" s tri atraktivna filma

Program "Zaljubite se u dokumentarce" iz međunarodne konkurencije, u kojoj je 24 filma, donosi tri atraktivna naslova - pobjednički film Sundancea "Čopor", spektakularni dokumentarac o čovječanstvu "Ljudski" te južnokorejski kino-hit "Ljubavi, ne prelazi tu rijeku".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki "Čopor" nevjerojatna je priča o newyorškoj obitelji čija djeca gotovo nisu nikada izašla iz stana na Manhattanu, život doživljavaju putem filmova, a kada napokon izađu na ulicu to opisuju kao 3-D doživljaj.

"Ljudski" je trosatni francuski dokumentarac Yanna Arthus-Bertranda, koji će biti gost festivala, u kojemu daje svoje viđenje čovječanstva. Film je sniman u više od osamdeset zemalja svijeta, kroz razgovore s oko dvije tisuće ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Film "Ljubavi, ne prelazi tu rijeku", topla je priča o ostarjelom paru čija ljubav ne jenjava unatoč godinama i svim životnim teškoćama.

Filmovi s prestižnih festivala i u Zagrebu

Među filmovima s prestižnim nominacijama u međunarodnoj konkurenciji je i aktualni kandidat za Oscara za dokumentarni film i Nagradu BAFTA "Zemlja kartela" Matthewa Heinemana o građanskoj inicijativi koja se bori protiv kartela, a kojega Puhovski opisuje kao "težak, grub i uzbudljiv film koji će izazvati puno interesa i kontroverzi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konkurencija donosi kineski film "Pjesnik na poslovnom putu" Jua Anqija, nagrađen na festivalu u Rotterdamu, koji kroz intimno i stvarno putovanje mladog poete prikazuje dosad neviđenu Kinu.

Tu su i nova istraga o černobilskoj katastrofi i njezinim dalekosežnim posljedicama, "Ruski djetlić" Chada Gracije, dobitnik velike nagrade žirija u sekciji World Cinema na Sundanceu, te nizozemski film "Čudna ljubavna veza s egom" Ester Gould, u kojoj autorica kroz priču o svojoj sestri progovara o samoći, depresiji, egocentrizmu, ambicijama, a nagrađen je kao najbolji nizozemski dokumentarac na IDFA-i.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Regionalnoj konkurenciji prikazat će se 27 filmova, od kojih je Puhovski predstavio francusko-bugarski "A zabava se nastavlja" Gueorguija Balabanova, mađarski "Vlak nade" Klare Trencsenyi, talijanska "Druga strana" Roberta Minervinija.

Hrvatska kinematografija će biti zastupljena s dvanaest naslova koji se ovih dana užurbano dovršavaju i usavršavaju za zagrebački festival.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To su "4.7" Đure Gavrana, "Administrativna pogreška" Tina Bačuna, "Cimeri" Katarine Zlatec i Ante Zlatka Stolice, "Kandidat" Tomislava Pulića i Roberta Tomića Zubera, "Kino Otok" Ivana Ramljaka, "Kratki obiteljski film" Igora Bezinovića, "Lila" Igora Bogdanovića, "Noćas" Zdravka Mustaća, "Pravda" Nebojše Slijepčevića, "Sanja" Nikice Zdunić, "Treći" Arsena Oremovića i "Turizam" Tonćija Gaćine.

Image
Foto: Pixsell, Tomislav Miletić
Image
Foto: Pixsell, Tomislav Miletić

Predstavljanje programa ovogodišnjeg ZagrebDoxa

Tradicionalni programi ZagrebDoxa za različite afinitete

U programu "Majstori doxa" prikazat će se, među ostalim novi film dobitnice ZagrebDoxove nagrade "Mojoj generaciji" Helene Treštikove, portret ovisnice "Mallory", pobjednik festivala u Karlovym Varyma te "Ispod sunca" Vitalija Manskog koji kroz priču o jednoj djevojčici prikazuje stvarni život u Sjevernoj Koreji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Biografski dox" na temelju audio zabilješki koje je Marlon Brando vodio tijekom života donosi zanimljiv portret proslavljenog glumca, u filmu "Slušaj me, Marlone" istaknutog britanskog redatelja Stevana Rileyja. Isti program donosi filmove "Kurt Cobain: Montage of Heck", "Moj djed Allende", "Nazvao me Malala", "Ronaldo" i drugi.

Film "Boljšoj Babilon", koji prikazuje pozadinu priča o napadu na direktora tog slavnog ruskog baleta kiselinom, prikazat će se, uz još pet filmova, u "Glazbenom globusu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Happy Dox i Teen Dox

Među sedamnaest programa ZagrebDoxa koji ispunjavaju različite afinitete publike su i "Happy Dox", iz kojeg se ističe film "Ukrajinski šerifi", "Kontroverzni dox" s britanskim filmom "Džihad: Priča o drugima", "Stanje stvari" s filmom "Model Erpatak" o neofašistima u mađarskoj provinciji te "Teen Dox" koji prikazuje, među ostalim, nizozemski film "Moj najdraži je..ni mobitelu" o sveprisutnoj opsjednutosti mobitelima među mladima.

Retrospektive Erika Gandinija i Nine Kirtadze

U programima retrospektive predstavit će se talijansko-švedski autor Erik Gandini i gruzijsko-francuska redateljica Nino Kirtadze, te hrvatski antropološki film od poslijeratnog razdoblja do danas, dok će autorska večer biti u znaku hrvatskog redatelja i predsjednika žirija Brune Gamulina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Festival tradicionalno prikazuje izabrane Factumove filmove, dok će platforma ZagrebDoXXL prirediti okrugle stolove, razgovore i proširene sesije Q&A. Najavljena je i biciklistička karavana, uz projekciju filma "Bicikli protiv automobila" te niz projekcija virtualne stvarnosti.

Kako bi filmovi s festivala bili dostupni i gledateljima izvan Zagreb, generalni sponzor Hrvatski telekom osigurat će njihovu dostupnost u MAXtv videoteci i na platformi MAXtv To Go odmah nakon festivalske projekcije, dok će se interaktivni kratki dokumentarci moći pogledati uz pomoć naočala VR Samsung.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulaznica od 20 do 35 kuna

Producentica Lucija Parać je izvijestila kako cijena ulaznica ostaje dvadeset kuna za dnevne, te 25 kuna za večernje projekcije, dok će za program Teen Dox biti 15 kuna.

Nagrađeni filmovi festivala tradicionalno se prikazuju zadnji dan, za 35 kuna, dok će se tijekom festivala u dnevnim terminima moći besplatno pogledati filmove iz međunarodne i regionalne konkurencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo