Divovska skulptura 'niče' na Meštrovićevom paviljonu

Zagrebačke ulice od četvrtaka će oslikavati brojni domaći i inozemni umjetnici. Središte manifestacije 3.

3.9.2012.
14:36
VOYO logo

Već tjedan dana pet britanskih umjetnika punom parom radi na divovskoj skulpturi koja bi u nedjelju navečer trebala zasjati punim sjajem na svečanom otvorenju 3. Muzeja ulične umjetnosti u http://danas.net.hr/specijal/zagreb. Riječ je o umjetničkom kolektivu ROBOTS koji su skulpturu smjestili na Meštrovićev paviljon, a rade je drveta kojeg su organizatori MUU-a nabavili u Novoselcu.

"Bit će to prva takva skulptura na javnoj površini u Hrvatskoj. Inače, radom s otpadnim materijalima, mi umjetnici želimo uzdignuti ekološku svijest naših građana", kazala je ravnateljica Hrvatskog društva likovnih umjetnika Gaella Gottwald dodajući kako će taj dio MUU-u nastojati svake godine širiti s gostima umjetnicima iz drugih zemalja te izradom skulptura iz drugih otpadnih materijala. Inače, to je samo jedan dio onoga što će se odvijati od 6. pa sve do 9, rujna kada traje Muzej ulične umjetnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjetnici od četvrtka vladaju Sigetom

Za razliku od prethodne dvije godine, veći njegov dio seli se iz središta grada u Novi Zagreb gdje će sedam umjetnika napraviti sedam murala kod Športsko rekreacijskog centra u Sigetu te na tri fasade u Fonovoj ulici.

"Htjeli smo decentralizirati događaj. U Novom Zagrebu se u kulturnu ponudu malo ulaže i mi to ovim želimo promijeniti. Dolazi nam svjetski poznat španjolski umjetnik ESCIFOM te Belgijanac Isaac Cordal. Obojica su poznati po tome što se svojim radovima kritički osvrću na politiku. Istovremeno, Britanac Malarky grafiter je koji će se svidjeti djeci", kazala je ravnateljica MUU-a Ivana Vukšić nabrajajući i druge autore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjetnošću protiv marketinških poruka

Ujedno je najavila i projekt Lice s plakata koji će se odvijati u četvrtima: Trešnjevka, Črnomerec, Gornji grad, Donji grad, Pešćenica i Susedgrad. Ondje će domaći umjetnici pokušati izrađujući autoportrete reagirati na prisutnost reklamne industrije u našim životima.

"Često šetam Zagrebom i promatram fasade i mogu reći da je čak 90 posto njih prekriveno jumbo plakatima i marketinškim porukama, dok muzeji i galerije zjape prazni, Kupuje se sve i svašta, ali umjetnost rijetko. Ovim ćemo pokušati građanima približiti umjetnost i upozoriti na anonimnost hrvatskih umjetnika", kazala je Ivana Vukšić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo još jednom, bez plaćanja ulaznica i na samoj ulici od 6. do 9. rujna u Zagrebu kreće Muzej ulične umjetnosti. Njegovo svečano otvorenje bit će u nedjelju u 18 sati kada će se moći pogledati završeni radovi. Oni koji u Siget tada dođu biciklom, u razgledavanje će moći i u sklopu dvije velike biciklističke ture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo