Tko je žensko, tko muško, tko stvaran, tko lažan, tko što želi?

Cinik, okrutan, lažno naivan, arogantan, očajan, aristokrat... i homoseksualac. Sve to je kontroverzni argentinski autor Raul Damonte Batana, čija su djela nastajala pod pseudonimom Copi.

2.2.2015.
13:12
VOYO logo

U svom dramskom tekstu Teškoće s izražavanjem (L’homosexuelou la difficulté de s’exprimer, 1971.) na žestok način progovara o marginalnim temama poput homoseksualnosti i transrodnosti.

Apsurdna “melodrama” s primjesama komedije igrana u atmosferi latinoameričkih sapunica i pomaknutih glazbenih komentara znanih pjesmuljaka Eurosonga, progovara o kompliciranim odnosima likova koji nastanjeni u nekakvom nepoznatom ambijentu tragaju za vlastitim identitetom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao i Jean Genet, s kojim je dijelio očaranost podzemljem i njegovim jezikom, Copi je ustanovio vrlo suptilnu klasifikaciju seksualnih identiteta, s vrlo maštovitom gradacijom ženstvenosti i muževnosti. Što se obilježja muževnosti više zahtijevaju i pretpostavljaju, postaju sumnjiva do te mjere da se svaka spolna ljestvica obrće i u njoj se više nitko ne može prepoznati.

Tko je žensko, tko muško, tko je ženstven, tko stvaran, tko lažan, tko što želi? Je li predmet želje znak za razumijevanje ''istinitosti“ seksualnosti neke osobe? Jesu li društvena obilježja prikazivanja seksualnosti ili identiteta u odnosu sa stimulacijom žudnje?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pred gledateljem otkriva se razuzdan, kaotičan, zabavan, inovativan i drzak svijet kojega Copi stvara iz vlastitih bolnih iskustava.

Hrvatska praizvedba drame Teškoće s izražavanjem kontroverznog argentinskog autora Raula Damontea Batane- Copija, održat će se 9. veljače u Teatru &TD s početkom u 20 sati. Prijevod i režiju potpisuje Edvin Liverić, a glume Bojan Navojec, Dado Ćosić, Dean Krivačić i Vesna Stilinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vizualni identitet predstave potpisuju Decker+Kutić.

Izvedbe: 10.,12. i 14.02., Velika dvorana Teatra &TD, 20 sati

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo