Baudelaireovi Cvjetovi zla postigli rekordnu cijenu

Originalni primjerak zbirke pjesama Charlesa Baudelairea Cvjetovi zla s autorovim potpisom, prodan je na posebnoj aukciji u Parizu gdje je postigao rekordnu cijenu - 775 tisuća eura.

2.12.2009.
10:57
VOYO logo

Aukcija predmeta koji su pripadali francuskome pjesniku održana je u jednom pariškom hotelu. Na aukciji je ponuđeno 180 predmeta - među kojima mnoga pisma i knjige. Zarađeno je 4.050,000 eura, što je dvostruko više od prvobitnih procjena organizatora.

Baudelairova imovina je 1867., nakon njegove smrti pripala pjesnikovoj majci, Caroline Aupick, a potom njezinoj odvjetnici, Narcisse Ancelle, koja je naslijedila i spomenuti primjerak Cvjetova zla. Imovina je ostala u obitelji odvjetnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o rekordno visokoj cijeni postignutoj za primjerak zbirke pjesama. 2007. godine je primjerak iste zbirke, s Baudelaireovom posvetom prijatelju slikaru Eugeneu Delacroixu, na aukciji u Sotheby'su prodan za 603.200 eura.

Iznimno visoke cijene postigla su i pjesnikova pisma. Primjerice šest pisama, što ih je Baudelaire poslao prijatelju Edouardu Manetu prodana su za 110.000 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo