Upoznali tatu Mačka Fritza, hedonista bez savjesti

Na 10.

2.10.2012.
10:41
VOYO logo

U Studentskom kulturnom centru u Beogradu proteklog vikenda je vladala velika živost – održavao se 10. salon stripa, koji je u glavni grad Srbije dosad dovodio velikane stripa poput Davida Lloyda (V for Vendetta) i Briana Bollanda (Batman).

Protagonist filmova

Očito svjesni da za jubilarno izdanje moraju nadmašiti sami sebe, organizatori su za glavnog gosta ove godine odabrali legendarnog Roberta Crumba, čovjeka koji je uveo 'sex, drugs and rock n' roll' u strip, a svojim ilustracijama dao vizualni identitet čitavoj rock-kulturi od 1960-ih do danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gužva koja se stvorila oko Crumba u trenutku potpisivanja albuma sigurno se još dugo neće ponoviti. Ipak je riječ o autoru čiju retrospektivu trenutačno izlaže pariški muzej suvremene umjetnosti, o kojem je snimljeno nekoliko filmova, a radove mu objavljuje ugledni izdavač likovnih albuma Taschen.

Mačak Fritz, mahniti, samoživi hedonist bez savjesti

Takva biografija, uz pojavnost gospodina uredno ošišane brade u ispeglanoj košulji i kačketu s uzorkom riblje kosti, nekome neupućenom u njegove radove dala bi sliku o finom američkom starcu s francuskom adresom, no Crumb je sve samo ne pristojan starčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog toga njegov brižno njegovani 'konzervativni' izgled gledamo kao vrhunsku (auto)ironiju jer je riječ o čovjeku koji svoje prljave seksualne maštarije i sklonost dekadenciji već desetljećima pretače u stripove poput Mačka Fritza.

Taj lik, baš poput njegova autora, naoko je simpatičan, pa čak i sladak, no iza fine vanjštine krije se mahniti, samoživi hedonist bez savjesti – lik s kojim su se poistovjetili mnogi rock glazbenici čije su karijere neraskidivom sponom vezane s Crumbovim ilustracijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najveći utjecaj na moj rad bio je časopis MAD, koji sam čitao još kao 11-godišnji dječak. Bilo je to prvo mjesto na kojem sam vidio tako otvoreno ismijavanje američkog načina života koji se reklamirao sredinom prošlog stoljeća. A to je ono što sam i ja nastavio raditi do danas. Ako vas to vrijeđa, je*e mi se", sažeo je u svojem stilu zločesti djedica Crumb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo