Animafest djeci osigurao kino, radionicu i igraonicu!

15.5.2012.
10:37
VOYO logo

Animafest i partner Dječjeg programa Dječja štednja Pčelica Zagrebačke banke u šest festivalskih dana pretvorit će zagrebački Cineplexx Centar Kaptol u kino za djecu i nezaobilazno mjesto zabave i iskustva animacije za najmlađe.

Tijekom cijelog dana, od 10 do 18 sati, prikazivat će se filmovi prikladni mlađoj i starijoj dječjoj dobi. Uz gledanje filmova djeca će imati priliku otkriti magiju i užitak stvaranja u posebnom Animafestovu centru Pčelica u kojem će tijekom cijelog dana o animaciji učiti kroz igru, radionice i posebne izložbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za obitelji kojima je predalek put do Cineplexxa Centra Kaptol Animafest već tradicionalno vikendom organizira besplatne projekcije animiranih filmovima u centrima za kulturu širom Zagreba. Roditelje s djecom razveselit će Animafestova obiteljska iskaznica s kojom mogu pratiti cijeli program po cijeni od 100 kn. Iskaznica vrijedi za jednog roditelja i dijete.

Filmove iz natjecanja izabrala je psihologinja medija Martina Peštaj, a o pobjedniku odlučuje dječji žiri

Uz pomoć psihologinje medija Martine Peštaj filmovi za djecu podijeljeni su prema dobnim skupinama, a za obiteljski užitak gledanja filmova - kada program s djecom prate roditelji - napravljen je poseban Obiteljski program. Natjecanje filmova za djecu ove godine broji čak 33 filma podijeljena u četiri kategorije: predškolski (4–7 godina), niži razredi osnovne škole (7–10 godina), viši razredi osnovne škole (10–14 godina) i srednjoškolski uzrast (14+). Svaki program sastavljen je od pet do deset kratkometražnih animiranih filmova odabranih od prijavljenih filmova. Sve filmove u natjecanju pogledat će dječji žiri sastavljen od pet članova i odlučiti o pobjedniku programa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri hrvatska filma u programu za djecu

Tri filma hrvatskih autorica bit će prikazana u Dječjem programu od čega su čak dva rada iznimno plodne animatorice i ilustratorice Ivane Guljašević: Bu-Tuov bubanj film je o razlici među generacijama, međusobnom razumijevanju i poštovanju namijenjen djeci od 7 do 10 godina, ujedno i friški dobitnik Zlatne uljanice na Danima hrvatskog filma, a Potraga je ekološka priča o životinjama koje su iz zagađenog grada krenule u potragu za boljim i čišćim domom. Film je namijenjen djeci od 4 do 7 godina. Park, film Mije Murat, studentice na Akademiji likovnih umjetnosti, napravljen je kombinacijom lutka-filma i klasične 2D animacije i govori o djevojčici kojoj se, dok u parku piše domaću zadaću iz matematike, brojevi pred očima pretvore u čudovišta.

Zvjezdani doprinos Dječjem programu dali su Helena Bonham Carter, Tom Waits i Terry Gilliam

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U programskoj kategoriji za djecu od 10 do 14 godina cijenjeni National Film Board of Canada predstavit će čak četiri svoja filma: Velika vožnja, novi film Anite Lebeau, autorice nagrađivanog filma Louise, krenuo je uspješnim putem svog prethodnika. Glas mami vjeverici u filmu Grubzonovo dijete Johannesa Weilanda posudila je poznata britanska glumica Helena Bonham Carter, dok kratkometražni film O medvjedu na šarmantan i humorističan način govori o prvom kontaktu Inuita i Europljana.

Crne oči Nicole Lemaya adaptacija je dječje knjige Gillesa Tiboa o dječaku Matthewu koji vidi u mraku i s nestrpljenjem očekuje rođendansko iznenađenje koje su mu pripremili roditelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvijek posebno zanimljiva kategorija filmova za srednjoškolski uzrast donosi nam dosad najambicioznije ostvarenje priznatog nizozemskog umjetnika i animatora Rostoa – Čudovište iz Nixa, film koji će se prikazivati i u programu Velikog natjecanja. Mračni animirani mjuzikl o izmučenom dječaku Willyu koji se bori protiv destruktivnih sila čudovišta iz Nixa smješten je u Rostoov tipični nadrealni svijet. Publika će u glavnim ulogama imati priliku čuti poznatog pjevača i glumca Toma Waitsa i redatelja Terrya Gilliama.

Obiteljski vikend-program

Festivalski vikend u Cineplexxu Centra Kaptol bit će obilježen Animafestovim Obiteljskim programom koji poziva djecu i roditelje na posebnu vrstu užitka: zajedničko gledanje filmova! Interakcija između djece i roditelja prilikom gledanja filma doprinosi razumijevanju sadržaja, likova i događanja preko veza koje se uspostavljaju sa svakodnevnim životom djece. Obiteljski program također je sastavila psihologinja Martina Peštaj, odabravši dio filmova iz natjecateljskog programa uz još poneke izvannatjecateljske projekcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim u natjecateljskom i Obiteljskom programu filmovi označeni kao prigodni za djecu mogu se pronaći i tijekom cijelog tjedna u Animafestovu programu Europski TV serijali u Cineplexxu Centra Kaptol i kinu Tuškanac. Balthazar, simpatični znanstvenik i najuspješniji lik Zagrebačke škole animiranog filma koji rješava probleme svojih sugrađana pomoću mašte i pozitivne energije, imat će priliku osvojiti nove generacije u Cineplexxu Centra Kaptol. Nevjerojatne situacije u koje zapadaju Pat i Mat iz češke animirane serije A je to malo koga mogu ostaviti bez osmijeha na licu, kao i avanture simpatične poljske braće Loleka i Boleka koji su postali legendarni širom svijeta. Ti poznati europski animirani serijali prikazivat će se u kinu Tuškanac.

Iako Animafest 2012. prvenstveno prikazuje kratke filmove, u Dječjem programu bit će prikazan prvi dugometražni 3D animirani film uvršten u konkurenciju Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu Noćne bajke. Film u režiji Michela Ocelota, legende francuske animacije, sigurno će zadiviti djecu kombinacijom novih tehnologija i tradicionalne silueta-animacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Animafestov centar Pčelica – košnica za učenje i zabavu u centru grada

U Animafestovu centru Pčelica, smještenom na istom katu kao i Cineplexx Centar Kaptol, kroz petodnevnu radionicu djeca će imati priliku upoznati se s procesom animacije i raditi na animiranom filmu. Tema ovogodišnje radionice bit će u duhu proslave 40 godina Animafesta, a vodit će je mlada i uspješna animatorica Petra Zlonoga, čija ćemo čak dva filma moći pogledati u Animafestovu programu.

Na izložbi Nevjerojatni Koyaa, koja će trajati cijeli festival, iz prve ruke saznat ćete kako je nastao lutka-film dragog prijatelja Animafesta i autora Kolje Sakside. Vidjet ćete lutke, scenografiju i slike, a kada shvatite kako to rade profesionalci, možete se i sami okušati u stvaranju jednostavnih stop-animacija!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U subotu, 2. lipnja u 11.00 sati na Ljetnoj maloj špici na terasi Centra Kaptol održat će se dječja proslava Animafestova 40. rođendana uz dječje zborove, plesne skupine i kostimirane likove. U nedjelju, 4. lipnja u 11.00 sati besplatne projekcije Obiteljskog programa moći će se pogledati u Međunarodnom centru za usluge u kulturi u Travnom, Centru za kulturu Trešnjevka i Kulturnom centru Dubrava.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo