Dobre vijesti iz susjedstva. Slovenija prvi dan od pojave epidemije nema ni jednu zaraženu osobu. Što se tiče mjera - sate do otvaranja ne broje samo frizeri i kozmetičari kao u Hrvatskoj već i ugostitelji.
Svi slovenski ugostitelji koji rade na otvorenim prostorima, imaju vrtove i terase, od sutra će ponovno posluživati goste. No, moraju se pridržavati mjera.
"Za nas je najvažnije da razmjestimo stvari u restoranu, tako da bude razmak među gostima. Mora biti propisani razmak između gostiju. On mora biti metar i pol. Kao što vidite, od stola do stola", kaže jedan vlasnik restorana iz Ljubljane.
Svo osoblje restorana morat će nositi maske, a tu je i nezaobilaznadezinfekcija i održavanje higijene. Najveći problem je kako smjestiti sve ljude bez kršenja mjera.
"Ako se radi o šest ili sedam osoba, o nekom društvu, neka nam se ranije najave. Zato jer... Problem je što ne možemo tek tako povećavatistolove, dodavati stolice jer se moramo održavati izmjerene udaljenosti", govori vlasnik restorana iz Ljubljane.
Ugostiteljski objekti bili su zatvoreni mjesec i pol, a u tom periodu Slovencima su, kao i Hrvatima najvišenedostajali kafići. Mnogi tako ne dvoje oko toga što će prvo napraviti sutra.
Građanima su nedostajali i šoping centri, no o njihovom otvaranju jošnemagovora. Sljedeći korak u povratku u normalu tiče se djece, a ona bi se od 15. svibnja trebala vraćati u vrtiće i škole koje se otvaraju za prva tri razreda osnovne i završni razred srednje škole.