OGLAS

PRIČA HRVATSKOG POGREBNIKA / Pokapanje umrlih od koronavirusa obavlja se po strogim uputama: 'Ovakva smrt je brutalna'

Image
Foto: AP

Uz liječnike i medicinsko osoblje, policajce, trgovce i novinare pogrebnici su najviše izloženi zarazi

6.4.2020.
16:55
AP
VOYO logo

Preporuka epidemiologa u Hrvatskoj je da se tijela kremiraju jer je to način koji najuspješnije prevenira širenje zaraze. Neke države čak su i zakonom zabranile ukapanje na groblja tijekom epidemije, no u Hrvatskoj i dalje postoji izbor.

VEZANE VIJESTI

Uz liječnike i medicinsko osoblje, policajce, trgovce i novinare, pogrebnici su najviše izloženi zarazi s obzirom na prirodu svoga posla, svjestan je toga i Zoran Žic, zamjenik predsjednice Udruženja pogrebničke djelatnosti koji je odlukom HGK stavljen na raspolaganje Stožeru civilne zaštite za preuzimanje, prijevoz i informacije o ukapanju osoba preminulih od infekcije COVID-19.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žic je nedavno bio zadužen za prijevoz pacijenta umrlog od koronavirusa iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" te jednog pokojnika kod kojeg se sumnjalo na zarazu pa se stoga postupilo po uputama HZJZ-a kao da pokojnik i jest preminuo od COVID-19.

 "Tijelo smo prema uputama trebali prvo obložiti tkaninom natopljenom dezinfekcijskim sredstvom, a zatim ga staviti u tri PVC vreće od kojih je svaka posebno dezinficirana. Nakon toga, tijelo je trebalo biti položeno u metalni i hermetički zatvoreni lijes pa tek onda u konvencionalni drveni lijes koji je spreman za pogreb na groblju", kazao je za Večernji list Žic. Dodao je kako je takva procedura propisana za sve one preminule čije se obitelji protive kremiranju iz vjerskih ili drugih razloga.

Pogrebnici koji su pozvani za brigu o tijelu dužni su osigurati posebno vozilo koje se dezinficira odmah nakon prijevoza pokojnika koji je preminuo od COVID-19, osigurati zaštitnu opremu djelatnicima te ispuniti sve preporuke HZJZ-a u vezi s pogrebnom opremom.

"Broj osoba koje dolaze u kontakt s umrlim treba ograničiti. Poželjno je maksimalno dvoje ljudi. Osobe koje rade na preuzimanju tijela moraju što manje dodirivati stvari oko sebe. Nakon što se vreće zatvore, one se nipošto više ne smiju otvarati ni zbog kakvih usluga poput brijanja ili odijevanja pokojnika. Ako mrtvozornik u obiteljskoj kući, stanu ili domu za starije i nemoćne sumnja da je osoba preminula od koronavirusa, tada se uzimaju brisevi i hitno šalju na testiranje, a do dolaska rezultata tijelo se ne bi trebalo preuzimati. Ako je tijelo pozitivno na koronavirus, onda je važno držati se opisanih uputa", napominje Žic i dodaje da se preminulima od koronavirusa stavlja i posebna tkanina na tjelesne šupljine kako bi se prilikom polaganja u lijes spriječilo istjecanje tjelesnih tekućina koje su potencijalni izvor zaraze.

Žic je u ovom poslu jako dugo i kaže da se nagledao raznih teških situacija i shrvanih obitelji. Međutim, kaže: ''Jako je tužno što u ovim trenucima obitelj ne može provesti vrijeme s pokojnikom i vidjeti ga ako ne posjeduje zaštitnu opremu. To razlikuje smrt od koronavirusa od ostalih smrti. Ovakva smrt je brutalna. Stoga je od iznimne važnosti poštovati odluke i mjere Stožera civilne zaštite kako bismo suzbili globalni strah i počeli nanovo živjeti u miru, zdravlju i blagostanju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Obiteljske tajne
Brak na prvu
Dosje Jarak
Bicemo prvaci sveta
default_cta
Poseta
Love Island: All stars
San snova
Sluga naroda
Zlatni dečko
default_cta
Megadance
Južni vetar
Gabby
Ljubavna zamka
U klinču
default_cta
Savršene majke
Oklada stoljeća
VOYO logo

Telegram

Image

Čačić razmontirao Plenkovića koji posvuda vidi radikalnu ljevicu: 'Pa ti si bio debelo u komunističkom gnijezdu'

Telegram

Image

Čačić razmontirao Plenkovića koji posvuda vidi radikalnu ljevicu: 'Pa ti si bio debelo u komunističkom gnijezdu'