lako je moguće! / Jeste li 'prehodali' koronu, a da niste ni znali? Ovi znakovi upućuju na to

Image
Foto: Shutterstock

Jedini način da sa sigurnošću znate jeste li imali koronu je provjera antitijela iz krvi, no neki znakovi mogli bi sami upućivati na to

3.2.2022.
9:35
Shutterstock
VOYO logo

Od samog početka pandemije poznato je da postoje i asimptomatski 'bolesnici', odnosno oni koji se zaraze koronom, no uopće nisu bolesni i ne osjećaju nikakve simptome. Ovo znali da su mnogi imali virus i oporavili se od njega ne znajući da su ikada bili zaraženi. Mnogi pak s blagim simptomima korone i ne odlaze na testiranje jer misle da posrijedi obična prehlada ili neka druga bolest, poput crijevne viroze. Zaraza koronom, naime, ima vrlo slične simptome kao i prehlada, gripa, crijevna viroza.

Jedini način da sa sigurnošću znate jeste li imali koronu je provjera antitijela iz krvi. Antitijela su proteini koje naše tijelo proizvodi kako bi pomoglo u borbi protiv infekcije. Ako ih imate, znanstvenici nisu sigurni koliko će vas dobro zaštititi od ponovne zaraze koronavirusom, ali neke studije pokazuju da ljudi koji imaju antitijela ujedno imaju manju vjerojatnost da će ponovno dobiti koronu. Također, nećete moći znati koji ste soj virusa imali jer njegova mutacija ne utječe drastično na simptome koje uzrokuje. Izgleda da je jedina razlika u tome što se mutacija lakše širi s osobe na osobu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako dijeli slične simptome s prehladom, neki znakovi mogu upućivati na to da ste možda preboljeli covid-19, piše Živim.hr.

Prehlada

Nije neuobičajeno prehladiti se tijekom zime. Ali postoji mogućnost da je vaša prehlada zapravo bila covid-19. Osobito ako je trajala oko dva tjedna ili duže. Prehlada obično traje samo nekoliko dana. I za razliku od prehlade, korona je mogla uzrokovati groznicu i otežano disanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kratak dah

To obično nije simptom prehlade ili gripe, ali osjećaj da ne možete disati čest je kod korone. Možda ste mislili da imate bronhitis (koji covid može uzrokovati). Možda ste osjećali tjeskobu ili napad panike. No ako je otežano disanje trajalo duže nego što obično traje napadaj panike i praćen je sa simptomima gripe, vjerojatnije je da je to ipak bila korona.

Uporni kašalj

Ako ste duže suho kašljali, to je također mogao biti simptom korone, ali ste mislili da je obična prehlada. Počelo bi blago, ali onda bi se pogoršalo tijekom sljedećih 5 do 7 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
klinika za infektivne bolesti /

Dr. Tešović: 'Veći priljev djece zbog korone, ali manje hospitalizacija'. Pojasnio i koji su simptomi omikrona kod zaražene djece

Image
klinika za infektivne bolesti /

Dr. Tešović: 'Veći priljev djece zbog korone, ali manje hospitalizacija'. Pojasnio i koji su simptomi omikrona kod zaražene djece

Crvene, vodene oči

Tijekom pandemije često peremo ruke i izbjegavamo dodirivanje lica. Jedan od razloga za to je da covid-19 može utjecati na oči. Ako ste imali konjunktivitis možda je bio uzrokovan koronavirusom.

Lupanje srca ili bol u prsima

Korona utječe na srce i može dovesti do ubrzanog rada srca, osjećaja lepršanja i čak upale. Možda ste osjetili stezanje u prsima. Sve se to može dogoditi čak i nakon što virus očisti vaše tijelo, odnosno i dva tjedna nakon epizode za koju sumnjate da je možda ipak bila korona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ekstremni umor

Osjećaj umora čest je simptom korone, no možda ste ga pripisali nekoj fizičkoj aktivnosti, trenutačnoj iscrpljenosti ili nekom stresnom događaju. No znak da je to mogla biti korona je to što umor ne prolazi ni nakon što se dobro naspavate.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo