nije to baš mali problem / Izgubili ste miris i okus zbog koronavirusa? Evo kako ih možete pokušati vratiti

Image
Foto: Pexels
Image
Foto: Pexels

Potpuni gubitak okusa i mirisa naziva se anosmija, a poremećaj parosmija

29.5.2021.
9:00
Pexels
VOYO logo

Najčešća posljedica nakon oboljenja od koronavirusa je gubitak ili poremećaj osjeta okusa i mirisa. Mnogi znanstvenici još uvijek istražuju što točno dovodi do toga, a otorinolaringologinja Caroline Huart iz Bruxellesa kaže da su moguća dva razloga.

Neka istraživanja pokazala su da virus pogađa stanice koje zatvaraju olfaktorne živce, koji su odgovorni za mirise, a druga mogućnost je da virus napada same živce, pa SARS-CoV-2 prodire direktno u Bulbus olfactorius, posrednika između nosa i mozga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpuni gubitak okusa i mirisa naziva se anosmija, a poremećaj parosmija. Dobra vijest je da se i jedno i drugo stanje mogu popraviti – treningom! Istraživanja su pokazala da škola mirisa, odnosno treniranja, zaista daje pozitivne učinke. Ono što preporučuju je svakodnevno mirisanje raznih stvari – kava u zrnu, limun, ruže, začini, omiljeni parfemi – i to zatvorenih očiju.

Image
pojavljuje se kod većine /

Konačno otkriven uzrok jednog od čudnijih simptoma koronavirusa

Liječnica Huart kaže da je, ma koliko vam miris bili neugodni ili nepostojani, važna koncentracija i upornost. Preporučuje ovaj trening dva puta dnevno, prenosi DW.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako možda, kod onih koji pate od anosmije, mirisi i okusi neće biti intenzivni kao prije, mnogi pacijenti kažu da se ipak nešto vratilo što je u svakom slučaju bolje od potpunog gubitka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Versailles
Brak na prvu
Tajne vinove loze
Nestala
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbie u školi za princeze
Brak na prvu Australija
default_cta
Obiteljske tajne
ZLOGLASNI
Cijena strasti
VOYO logo