Dok se Rijeka zatvara, Dubrovnik je dočekao otvorenje. Grad u kojem je kava gotovo pet mjeseci bila samo za van, od danas se može popiti na terasama. Ugostitelji su tu vijest čekali još od prosinca, no mnogi svoje stolove još nisu iznijeli. Poštuju li se epidemiloške mjere i kako su Dubrovčani dočekali svoju prvu kavu u kafićima?
Razmak, maske, dezinfekcija i ispijanje kave može
početi. Gotovo pet mjeseci Dubrovčani su čekali da im se
terase otvore.
"Lijepo je, lijepo je, to je ipak jedna sociološka dimenzija koja
svima nedostaje", rekao je Slobodan Begić,
Dubrovnik.
"Napokon, evo lijep dan sunce, more kud ćeš bolje. Nema straha od
korone? Ma nema neka više nek prođe",
rekla je Dora Puđe, Dubrovnik.
S kave za van, sada je kava na stol - nju su jedva dočekali i
ugostitelji, a neki su je danas odlučili ponuditi besplatno.
"Mi smo željno očekivali da se otvore tarace da napokon počnemo
radit, gosti su također dočekali s velikim oduševljenjem su svi
jutros bili i svi govore da su jedva čekali otvorenje", rekao
je Antonio Čupić, konobar.
Prilagođavanje epidemiološkim mjerama, ugostiteljima je postala
rutina, raditi mogu do 19 sati.
"I prije smo imali te različite mjere kojima smo se morali
prilagoditi, samo malo drugačija udaljenost, sve je to na isti
princip, navikli smo već stalno neke novitete", rekao
je Frano Beusan, voditelj
ugostiteljskog objekta.
Da se sve mjere poštuju, od jutra na terenu su i komunalni
redari.
"U njih 14 koliko su ih obišli sve je bilo uredu, nisu uočili
nikakve nepravilnosti. Poslijepodne se nastavlja u drugim
dijelovima grada I svakako dok god traju ove pojačane mjere
obilazit će ugostiteljske objekte na području cijelog grada
Dubrovnika", rekla je Marijana Aksić
Vitković, glasnogovornica Grada Dubrovnika.
Korona je u Dubrovačko- neretvanskoj županiji trajno zatvorila 26
ugostiteljskih objekata. Ni otvaranje terasa za neke nije bila
opcija.
"Neki ipak rade od i žive od lokalnog stanovništva, a Dubrovnik
je ipak baždaren na velike brojeve, bez velikih brojeva ovdje će
i ovo otvaranje biti na neki način suzdržano, a pogotovo što se
tiče restorana", rekla je Nikolina Farčić, predsjednica Ceha
ugostitelja Dubrovačko-neretvanske županije.
Od Konavala do Janjine ugostiteljski objekti imaju test od 15
dana, budu li brojke oboljelih rasle svoje će stolove ponovno
morati zaključati.