Sveučilišni profesor i strastveni ribar MatoBrautović često s prijateljem baci parangal.
Ovaj put redali su prazne udice, a potom se ukazala prava
neman.
"Čim smo izvadili ribu, zbog svog oblika i boje, općenito
cjelokupnog izgleda, toliko smo se ustrašili da je jednostavno
nismo htjeli uzet u ruke", opisuje Mato.
Umjesto u brudet, ribu su ubacili u kantu pa je odnijeli na
pregled stručnjacima. Prava odluka, jer riječ je o
četverozupki - najotrovnijoj ribi na svijetu.
"Koža i unutarnji organi sadrže neurotoksin koji je jako otrovan.
Djeluje na živčani sustav sa smrtnom posljedicom, dakle nema
pomoći kad se pojede, smrt je neizbježna", upozorava
Nenad Antolović iz Instituta za more i
priobalje.
Japanci često maste brk sa Četverozupkom, iako godišnje 200 ljudi
plati glavom zbog njenog otrova. Za njeno čišćenje japanski
kuhari prolaze posebnu obuku. Domaći sushi majstori ipak se drže
pitomih vrsta.
Što je sigurno - sigurno je. Zato u slučaju da na svoju udicu
uhvatite nešto nepoznato, nemojte odmah pripremat gradele
Ova četverozupka završit će kao izložbeni primjerak umočena u
formalin. To je puno bolje nego da završi umočena u maslinovo
ulje pa svježe servirana.
Visoke temperature mora voli i četverozupka koja zato uglavnom živi u tropskim morima. Iako je u Jadranu iznimno rijetka, ovu ribu su ulovili kod Cavtata.