hns-ova podrška? / 'Kakva god bila presuda, bit ću kandidat za gradonačelnika'

Image
Foto: Goran Jakus/PIXSELL

Bivši dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić kazao je kako će se kandidirati na nadolazećim lokalnim izborima u Dubrovniku bez obzira kakvu presudu donese Vrhovni sud u aferi Šipan.

24.1.2015.
15:44
Goran Jakus/PIXSELL
VOYO logo

Bivši dubrovački gradonačelnik HNS-ov Andro Vlahušić izjavio je u subotu da će se kandidirati na predstojećim lokalnim izborima u Dubrovniku bez obzira kakvu presudu donese Vrhovni sud u aferi Šipan.

''Kakva god bila presuda, bit ću kandidat za gradonačelnika. To je moj izbor. A hoće li me HNS podržati je njihov izbor. Neovisno o njihovom izboru bit ću kandidat za gradonačelnika'', rekao je na konferenciji za novinare bivši gradonačelnik i predsjednik dubrovačkog HNS-a Andro Vlahušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako će nakon presude staviti na raspolaganje Predsjedništvu HNS-a sve svoje stranačke funkcije, jer im, kaže, 'ne želi biti uteg'.

''Drago mi je da više nisam gradonačelnik već slobodan čovjek, pa prema tome to će biti stvar slobodnog izbora, ali kakva god bila presuda ja ću biti kandidat za gradonačelnika'', rekao je Vlahušić, napomenuvši da o stranci onda ovisi hoće li ga podržati ili ne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saborski zastupnik i član Glavnog odbora HNS-a Goran Beus Richembergh izjavio je kako vodstvo stranke u podržava Vlahušića u njegovoj kandidaturi.

''Prema presudi ćemo se odnositi kao legalisti. Cijenimo Vlahušićevu gestu u davanju na raspolaganje svih mandata u stranci. Kako ćemo odlučiti, vidjet ćemo kad dobijemo izričaj presude. Nećemo ništa prejudicirati. Zasad ima punu potporu vodstva'', rekao je Beus Richembergh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uskokova optužnica u aferi Šipan Vlahušića je teretila za nezakonitu pozajmicu iz gradskog proračuna privatnoj tvrtki tadašnjeg gradskog vijećnika i njegovog koalicijskog partnera Pera Vićana 'Dubrovačko primorje'. Uskok navodi da je Vlahušić kao gradonačelnik u travnju 2010. prekršio gradski statut i Vićanu, čija je tvrtka zapala u financijske teškoće, bez odobrenja Gradskog vijeća odobrio pozajmicu od dva milijuna kuna.

S obzirom da je kao gradonačelnik Vlahušić imao ovlasti raspolagati s iznosom do milijun kuna, on je prema navodima optužnice dao nalog Društvu prijatelja dubrovačke starine (DPDS) da isplati Vićanu potrebnih milijun kuna na ime akontacije za sredstva koje bi Društvo trebalo uplatiti u gradski proračun od prodaje karata za dubrovačke zidine kojima DPDS upravlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vićana se, pak teretilo, da je Vlahušića poticao na zloporabu položaja i ovlasti kako bi Grad Dubrovnik od njegove tvrtke Dubrovačko primorje kupio nekretninu na Šipanu, poznatiju kao Vila Dubravka.

Ročište u ovom slučaju na Vrhovnom sudu održano je 16. prosinca 2014. godine, a DORH je zatražio preinaku nepravomoćne uvjetne zatvorske kazne od godinu dana s rokom kušnje od tri godine zbog zlouporabe položaja i ovlasti, u bezuvjetnu zatvorsku kaznu. Konačna presuda očekuje se upravo u jeku kampanje za dubrovačke izbore, koji će se održati u ožujku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dubrovniku predstoje lokalni izbori jer dubrovačko Gradsko vijeće na posljednjoj sjednici u prosincu nije izglasalo gradski proračun za 2015. godinu.

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo