Juha od divlje riže, gljiva i ječma
Namirnice:
1 velika žlica ulja, 250 g gljiva, 1 luk, 1 crvena narezana na kocke, 6 šalica vode, ½ šalice ječma, ¼ šalice divlje riže, 2 male žlice senfa, 1 velika žlica peršinova lista, timjan, sol, papar;
Postupak:
U loncu zagrijte ulje, dodajte gljive, luk i papriku. Kuhajte na laganoj vatri 10tak minuta, stalno miješajući. Dodajte vodu, ječam, divlju rižu, senf i začine i kuhajte dok jelo lagano proključa. Kuhajte dalje, otklopljeno 50tak minuta do jedan sat i povremeno promiješajte. Juhu uklonite s vatre i pustite da odstoji 10 minuta. Poslužite uz crni kruh.
Smeđa riža sa čilijem
Namirnice:
2 male žlice ulja, 1 manja glavica luka, 1 zelena paprika nasjeckana na kocke, 2 stabljike celera, 1 kg konzervirane rajčice sa sokom, 900 g graha, 1 ½ šalica kukuruza, 2 ½ šalice vode, 1 šalica smeđe riže, 2 velike žlice čilija u prahu, 1 žlica oregana, 1 ½ mala žlica kima, sol i papar;
Postupak:
Zagrijte ulje, dodajte luk, papriku i celer. Kuhajte miješajući oko 7 minuta. Dodajte rajčicu, grah, kukuruz, vodu, rižu i začine. Kuhajte dok proključa, a zatim poklopljeno nastavite kuhati dok riža ne omekša. Pred kraj kuhanja povremeno promješajte. Jelo maknite s vatre i ostavite da stoji još deset minuta prijeserviranja. Poslužite uz svježi kruh i salatu.
Rižin puding s ananasom i kokosom
Namirnice:
3 šalice riže kratkog zrna (Arborio), 1 šalica mlijeka po mogućnosti kokosovog, 500 g ananasa narezanog na kockice sa sokom, ½ šalice smeđeg ili bijelog šećera, 14 šalice naribanog kokosa, 3 velike žlice koncentrata voćnog sirupa, mljeveni muškatni orašćić za posipanje;
Postupak:
Pomiješajte sve sastojke osim muškata i kuhajte 10-12 minuta na vatri srednje jačine, povremeno miješajući. Uklonite s vatre i pustite da se malo ohladi. Prije serviranja sipajte puding u čaše ili zdjelice i pospite s muškatom.