Uvriježeni običaj da se za Božić na blagdanskoj trpezi nađe purica kriv je za veliki broj trovanja hranom, tvrde znanstvenici iz britanskog Zavoda za javno zdravlje.
Naime, u gužvi božićne kupnje mnogi ljudi ne biraju pažljivo, te kupe preveliku puricu. Da ne bi bacili hranu koja preostane, jedu je sljedećih nekoliko dana, što pruža izvrsne uvjete bakterijama da se razmnože u hrani što se nepažljivo čuva.
Dr. Sarah O'Brien iz Zavoda za javno zdravlje ističe da su najčešći "vinovnici" trovanja bakterije salmonela ili Clostridium perfringens: "Clostridium je naročito zanimljiva jer je obično povezana s hlađenjem i podgrijavanjem mesa i umaka. Ako stalno hladite i podgrijavate, šanse da nekog 'nahranite' Clostridiumom perfringens prilično su visoke."
Zdravstvene tegobe može uzrokovati i smrznuta purica koja nije propisno odmrznuta prije pečenja. Ali, najveći broj tegoba dolazi od zaostale hrane. Stoga, oprezno s onim što vam je ostalo na stolu nakon blagdanske gozbe!