Sve vrste jagoda nastale su iz istog gena - fragiria, i u obitelji su ruža - rosacea. Kroz povijest dugu 2200 godina, ova biljka zaslužuje pažnju iz više razloga. Uzgajane su u starom Rimu, cijenjena su njihova ljekovita svojstva, a u povijesti medicine fragaria vesca (planinska jagoda) upotrebljavala se u razne svrhe. Crveni, srcoliki plod jagode koristio se za izradu tonika za kožu, protiv kožnih oboljenja poput diareje. Lišće i korijenje biljke koristilo se pri lječenju gihta, a sok od jagoda upotrebljavao se za ublažavanje opeklina od sunca i loše pigmentacije zuba. Niskokalorične su, prepune vitamina C i vlakana, ne sadrže masti, natrij i kolesterol, a sezona im je upravo sada!
Najukusnije su svježe! Nude bezbroj kulinarskih mogućnosti. Uživajte u ponuđenih pet!
Jagoda br.1
Slatka caklina
Izmješajte 3 šalice svježih jagoda, sa 2 male žličice iscjeđenoga limunovog soka. Zagrijte jednu šalicu šećera u 1 1/2 šalici vode dok se šećer ne rastopi. Prelijte jagode dobivenom otopinom i stavite na hlađenje!
Jagoda br.2
Ružičasta limunada
1 košarica jagoda
sirup - limunov sok
kocke leda
soda voda
Jagode i sirup izmiksajte u glatku pjenu. Za svako piće stavite ½ smjese dodajte kocke leda i u ostatak dodajte soda vodu. Servirajte odmah!
Jagoda br.3
Jutarnje osvježenje
1 banana
3/4 šalice soka od ananasa
1/2 šalice niskokaloričnog jogurta (od vanilije)
1/2 šalice jagoda
Sve sastojke staviti u mikser načiniti gustu, glatku smjesu. Poslužiti odmah!
Jagoda br. 4
Šarena salata
1 glavica salate
½ šalice sitno nasjeckanih badema
1 košarica svježih jagoda
½ srednje velikog crvenog luka
za dressing:
¾ šalice lagane majoneze
¼ šalice mlijeka
2 čajne žličice sjemenki maka
2 žličice octa
1/3 šalice šećera
Rastopite 2 žličice maslaca ili margarina i dodajte nasjeckane bademe. Potom dodajte 1/3 šalice šećera. Mješajte dok ne dobije smeđu boju. Kada se ohladi dodajte u posudu u kojoj ste pripremili salatu, nasjeckali jagode i luk. Potom umješajte namirnice za dressing i prelijte salatu.
Jagoda br. 5
Pečene jagode s crnim paparom
2 košarice jagoda
3 žlice šećera
1 žličica mljevenog crnog papra
2 žlice octa
Oprane i osušene jagode narežemo na tanke ploške, posložimo ih u široki pleh, pospemo šećerom. Prekrijemo i stavimo u hladnjak na 2 sata. U predhodno zagrijanu pećnicu (150°C), popaprimo jagode , dodamo ocat, prekrijemo ih i stavimo u pećnicu. Nakon 8 do 10 minuta izvadimo i serviramo vruće!