Iako ga se proteklih dana najeo, Bojan se nije
zasitio kiseloga kupusa. U zimske dane odgovara mu na sto
načina.
"Nećemo sarmu, sad ćemo samo friškoga kupusa kad nema ribe“, kaže
Bojan.
Plave, jeftine ribe nema do 15. siječnja zbog lovostaja pa će
Primorci još neko vrijeme biti na težoj hrani. Iako su mesari oko
blagdana imali posla, žale za vremenima kada se odojak kupovao na
polovice, a ne po kilogram.
Danas su se kupci prebacili na štandove s voćem. Naranče su
najtraženije.
"Vraćamo se u normalu. Kupujemo silno voće sada jer idemo u neku
dijetu čišćenja“, govori Franko iz Buja.
Stručnjaci savjetuju da rez ne bude radikalan. Jutro treba početi
sokom ocijeđenog voća, za ručak je idealna juha od povrća. Ako se
već jede, neka meso bude bijelo, a kruh integralni. Za mamurluk
dva savjeta. Prvi je voda, a drugi zelena detoksikacijska
bomba.
"Uzmite jedan češanj češnjaka, jedan do dva lista špinata, zatim
jednu žlicu jabučnog octa, jednu žličicu đumbirovog soka pa sve
to zajedno pomiješajte s jednim avokadom“, savjetuje
nutricionistica SilvijaZec.
Idućih dana preporuča se 20-minutno pješačenje do radnog
mjesta.
Povratak u normalu mnogima je stresan. Psiholog
DarkoSambol ipak podsjeća da
oni koji danas imaju posao imaju i dovoljno razloga za
zadovoljstvo.
A već idućeg ponedjeljka zaboravit ćete na prejedanje i
blagdanski odmor. Naime, istraživanja pokazuju da je za povratak
rutini i punoj formi dovoljno desetak dana.
Božić i Nova godina uvijek se dočekuju s oduševljenjem ali povratak u svakodnevicu nakon slavlja mnogima predstavlja veliki problem. Kao prvo, treba se odreći teške hrane, sarme, odojka i kolača koje na tanjuru mora zamijeniti laganija hrana, a osim toga na poslu se treba vratiti u uobičajeni radni ritam. Kako taj rez napraviti što bezbolnije provjerila je ekipa RTL-a Danas.