Medicinska upotreba češnjaka datira još od drevnog doba. Nakon saznanja da čisti krvne žile, češnjak je slovio kao aspirin devedesetih. Kod populacije koja ga redovito konzumira ustanovljena je impresivna dugovječnost, stoga se krenulo s hipotezama da aktivni sastojak u češnjaku, allicin, možda snižava razinu kolesterola, najmanje 9 do 12 posto.
Međutim mnogim znanstvenicima ova istraživanja prilično smrde, jer nisu nađeni dokazi o tako značajnom srozavanju kolesterola.
"Efekt je tu, ali prilično skroman, češnjak nije dovoljno učinkovit da bi sam mogao značajno poboljšati razinu kolesterola", tvrdi dr. Edzard Ernest profesor komplementarne medicine na sveučilištu Exeter.
Hrana bogata vlaknima reduciraja nivo kolesterola oko 6 do 8 posto; sojini proteini, poput sojinog mlijeka ili tofua do 10 posto, a neki novi margarini s niskom količinom kolesterola od 10 do 20 posto. Za svima njima češnjak kaska s 5 posto redukcije.
Zagovornici smrdljivog luka ne odustaju i kažu da ni 5 posto nije za odbaciti, a kako je istraživanjem ispitan samo češnjak u obliku tableta za njih je taj mali postotak dvojben.
Osim toga postoje dokazi o postojanju terapeutskih efekata na krvni tlak i prorijeđivanje krvi.