DOLAZI LI PRAVA STUDEN?

VAKULA DONOSI OPSEŽNU PROGNOZU: Studeni je počeo sunčano, ali neće dugo ostati tako…

Iako je već studeni, prvi dan ovog mjeseca topliji je od nekih dana proteklog mjeseca, a takvo se vrijeme očekuje i sutra. Ipak, već trećeg dana studenog nas čeka zahlađenje. Kako vikend opet nosi južinu i više temperature, čini se kao da nije prava studen, no promjena ipak slijedi, piše Zoran Vakula za HRT.

Listopad hladniji nego u proteklih 30 godina

Ovaj je listopad bio hladniji nego nekoliko proteklih, a pokazuju to i podaci DHMZ-a, prema kojima je srednja listopadska temperatura zraka bila niža od prosječne u posljednjih 30 godina, pa čak i od temperature iz još hladnijeg razdoblja od 1961. do 1990. Ipak, klimatolozi to ocjenjuju ‘normalnim’.

‘Analiza temperaturnih anomalija za listopad 2015. godine pokazuje da su srednje mjesečne temperature zraka na većini analiziranih postaja bile iznad višegodišnjeg prosjeka (1961.-1990.) dok je na nekoliko postaja (Osijek, Sisak, Mali Lošinj i Parg) srednja mjesečna temperatura zraka bila jednaka spomenutom prosjeku. Odstupanja srednje mjesečne temperature zraka bila su u rasponu od -0,9 °C (Daruvar) do 0,9 °C (Dubrovnik).Prema raspodjeli percentila, toplinske prilike u Hrvatskoj za listopad 2015. godine opisane su dominantnom kategorijom normalno dok je šire područje Dubrovnika svrstano u kategoriju toplo’, stoji u analizi meteorologa DHMZ-a za listopad 2015.

Temperature u minusu

Unatoč tome, Zoran Vakula predviđa da će središnja mjesečna temperatura zraka u Maksimiru i Zadru biti za 0,1, odnosno 0,2 °C niža od prosječne, ‘a negativan se predznak u Maksimiru nije dogodio još od ožujka 2013. godine, u Zadru čak od veljače iste godine’, piše Vakula. Kada je riječ o oborinama, prema ukupnoj mjesečnoj količini, Vakula ocjenjuje da će biti kišno, a pritom će među najvećim pozitivnim odstupanjima od prosjeka biti u Poreču, Dubrovniku i Šibeniku, a među najvećim negativnim odstupanjima u Kninu i Zadru.

kiša, kišobrani

Iako je ovaj listopad bio iznimno kišan, ukupna količina kiše u 2016. do sada nije jednako velika kao ona 2013. i 2014. godine, pa čak ponegdje i prošle godine. A isko su i temperature ovog listopada bile niže nego što je to uobičajeno za listopad, dosadašnji je dio godine među 10 najtoplijih u povijesti mjerenja. Srednja se temperatura zraka mjeri od 1949., a samo je 2007. i 2014. godine ona bila viša nego ove, 2016. godine. ‘Na Zavižanu je 9. u nizu najviših, u Rijeci i Splitu 7., a na Griču, gdje podaci za prvih 10 mjeseci postoje od 1862. godine – 8’, dodaje Vakula.

snijeg, ralica, autocesta

Prognoze srednje mjesečne temperature zraka i za ostale mjesece, najviše za razdoblje od studenog do siječnja, govore da je velika vjerojatnost malog pozitivnog odstupanja od prosjeka. Ipak, pouzdanost tako dugoročnih prognoza nije jako velika, upozorava Vakula za HRT.

 

 

Povratak na Net.hr