Znate li da ćete u EU Svjetsko nogometno prvenstvo gledati besplatno?

Hrvatska radiotelevizija večeras je emitirala treću emisiju novog kviza EUnigma, čiji je cilj edukacija o temama vezanim uz skori ulazak Hrvatske u članstvo u Europskoj uniji.

10.5.2013.
21:26
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Do ulaska Hrvatske u članstvo ostalo je još samo 50-ak dana, stoga doznajte što nas čeka, a odgovore na neka od tih pitanja mogla su se vidjeti u EUnigmi.

1. Ove se godine obilježava dvadeset godina jedinstvenoga europskog tržišta. Jedinstveno europsko tržište uspostavljeno je 1. siječnja 1993.

2. Europska unija osnovat će Europske dobrovoljne humanitarne snage za pomoć kod prirodnih katastrofa izvan Unije. Od 2014. na raspolaganju će biti 10-ak tisuća dobrovoljaca. Inicijativa je pokrenuta zbog velikog broja prirodnih katastrofa posljednjih godina.

3. Vozite iz Hrvatske, preko Mađarske, Slovačke do Češke. U te tri zemlje vrijedi zakon o 0 promila u vožnji. Mađarska, Slovačka, Češka i Rumunjska imaju zakon o potpunoj zabrani alkohola za vozače. U Uniji, najtolerantnije je Ujedinjeno Kraljevstvo u kojem je gornja granica 0,8 promila.

4. Kupcu se moraju nadoknaditi troškovi na neispravne proizvode kupljene u nekoj drugoj državi članici. Kupac ima pravo na popravak ili zamjenu proizvoda unutar 2 god. Ako je popravak nemoguć, kupac ima pravo na naknadu troškova. To se odnosi i na robu kupljenu preko interneta.

5. U 12 država Unije euro je zamijenio stare valute 1. siječnja 2000. Ne. Bilo je to 1. siječnja 2002.

6. Europskom pučkom pravobranitelju građani se mogu obratiti|imaju li problema s nacionalnom administracijom. Ombudsmanu se građani Unije mogu obratiti samo ako imaju problema s europskom administracijom, jer se on bavi propustima ili zloporabama ovlasti institucija Unije.

7. Izgubi li avioprijevoznik vašu prtljagu, imate pravo na naknadu do 200 eura po komadu prijavljene prtljage. Ako je prtljaga oštećena ili izgubljena, putnik ima pravo na naknadu štete od avioprijevoznika do 1.223 eura po komadu prijavljene prtljage.

8. Odluči li se Škotska za nezavisnost na referendumu 2014., morat će ponovno proći kandidaturu za članstvo u EU. Morat će ponovno proći kandidaturu jer će biti nova država na političkoj karti Europe.

9. Europska je unija osigurala da TV-gledatelji u državama članicama velike sportske događaje prate putem besplatnih kanala. Europskim pravilima o tržišnom natjecanju gledateljima u državama članicama omogućeno je da Olimpijske igre ili Europsko i Svjetsko nogometno prvenstvo prate putem besplatnih TV-kanala.

10. Europska je komisija pokrenula prekršajni postupak protiv Rumunjske, jer je Bukurešt ograničio izvoz plina. Europski zakoni obvezuju članice da osiguraju izvoz i uvoz plina što Rumunjska ne provodi. U prosincu prošle godine rumunjski je parlament zabranio izvoz plina.

11. Ono što je za Irsku .ie, za Estoniju je .ee. .ie je internetska domena Irske, a .ee Estonije.

12. Od ove se godine u Europskoj uniji igračke testiraju na kemijske sastojke radi zaštite zdravlja djece. Da.

13. Nakon hrvatskog pristupanja Uniji, u Skupštini Europske središnje banke sjedit će i hrvatski ministar financija. To je mjesto rezervirano za guvernere središnjih nacionalnih banaka.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali