ZET MORA DJELATNICU VRATITI NA POSAO: / Dali joj otkaz jer je 'zapela' u Australiji, a dobit će i osam uskraćenih plaća

Zbog otkazanih letova i prekinute veze, od poslodavca je pokušala do rujna ishoditi neplaćeni dopust, međutim ZET u kojem Višnja radi od 1980.

16.3.2021.
9:39
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Višnja R., djelatnica ZET-a, u ožujku prošle godine, prije zatvaranja granica zbog pandemija koronavirusa, otputovala na godišnji odmor u Australiju. Razlog putovanja bila je skrb o bolesnom članu obitelji. U Hrvatsku se planirala vratiti 22. svibnja pa je kupila povratnu kartu. No, to nije bio i datum Višnjina povratka na posao.

Zbog otkazanih letova i prekinute veze, od poslodavca je pokušala do rujna ishoditi neplaćeni dopust. No, ZET, tvrtka u kojoj Višnja radi od 1980. godine, nije imao sluha za to pa je djelatnica dobila izvanredni otkaz ugovora o radu, piše Jutarnji list.

Odmah je podnijela zahtjev za zaštitu prava koji je odbijen te se nakon povratka u Hrvatsku početkom srpnja tužbom obratila zagrebačkom Općinskom sudu.

ZET ju mora vratiti na posao i isplatiti uskraćene plaće i jubilarne nagrade

Općinski sud u Zagrebu donio je nepravomoćnu presudu kojoj je odluka o otkazu djelatnice s mjesta disponenta zaštite nedopuštena i da njezin radni odnos nije prekinut 15. lipnja 2020.

ZET ju mora vratiti na posao, ali će joj morati i isplatiti svih osam plaća koje su joj otkazom bile uskraćene i to u visini većoj od 71.000 kuna. K tome, moraju joj isplatiti i jubilarnu nagradu u iznosu od 5.000 kuna, a moraju pokriti i 4.000 kuna troška parnice, piše Jutarnji list.

"Odluku o otkazu s 10. lipnja 2020. primila sam 15. lipnja elektronskom poštom, što je u suprotnosti s pravilima o osobnoj dostavi. Obveze iz radnog odnosa prekršila nisam jer je nemogućnost nedolaska na posao uvjetovana višom silom, odnosno slučajnim događajem koji se nije mogao predvidjeti, izbjeći ili otkloniti, a to je bila pandemija Covida-19", navodi su iz tužbe Višnje R.

U konačnici je sud zaključio da kod Višnje R. nije postojala "voljna komponenta da neopravdano izostane s posla od 22. svibnja na dalje, već je pokušavala spriječiti izostanak s posla tražeći letove iz Australije, kao i poslodavca osloboditi tereta potraživanja iz radnog odnosa predlažući neplaćeni dopust".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali