ZAŠTO SE MILANOVIĆ NIJE SASTAO S IZETBEGOVIĆEM? / Predsjedniku se nije svidjelo što mu je uvjetovao, a nije mi 'sjeo' ni potez Vlade

Iako se Izetbegović sastao s bivšim predsjednicima, s aktualnim predsjednikom Zoranom Milanovićem nije se susreo

30.9.2020.
17:16
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA je u ponedjeljak navečer, poslije sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem i predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, nastavio sa susretima s hrvatskim političarima. Tako se u utorak sastao s Ivom Josipovićem i Stjepanom Mesićem.

Iako se Izetbegović sastao s bivšim predsjednicima, s aktualnim predsjednikom Zoranom Milanovićem nije se susreo. Kako piše Novi list, glavni razlog za to krije se u Izebegovićevom uvjetu - da Milanović prvo mora razgovarati sa člankom Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, Šefikom Džaferovićem. Tek nakon toga u obzir dolazi sastanak s Izetbegovićem koji to naziva "poštovanjem institucija BiH".

'KOMŠIĆEVA JEDINA KRIVNJA JE ŠTO NIJE BIO DIO UDRUŽENOG ZLOČINAČKOG POTHVATA': Bakir Izetbegović otkriva zašto je došao u Zagreb

Milanoviću neke stvari nisu dobro 'sjele'

Budući da Milanović nije vrsta političara koji voli da mu se nešto uvjetuje, u ponedjeljak je otkazao već dogovoreni telefonski razgovor sa Džaferovićem. Novi list piše da se Milanoviću nije svidjelo to što su iz Vlade tek u ponedjeljak informirali Ured predsjednika da Izetbegović stiže u Zagreb. Predsjednik Republike izjavio je da je o nedavnom dolasku Milorada Dodika obavješten par dana ranije.

Ovdje nije riječ o protokolarnom natezanju, nego se radi o tome da Milanović misli da se važne razgovore može voditi samo s onima u najvišoj poziciji kako bi se artikulirani stavovi tri konstitutivna naroda u BiH. Za Milanovića, kada su po srijedi Hrvati i Bošnjaci, nije Džaferović, ali ni hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić. U Zagrebu je Izetbegović sebe predstavljao kao "običnog" predsjednika stranke te je u tom svojstvu razgovarao s hrvatskim premijerom. No, njegov kolega Komšić mu je to zamjerio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Ovo je ružna praksa i nadam se da se ona neće nastaviti. Makar mi je rekao da ide u Zagreb jer za razliku od Hrvatske u BiH, on u Hrvatskoj ne traži političke marionete. Ići u Zagreb premijeru susjedne države i razgovarati o osjetljivim stvarima kao što je izborni zakon, jednostavno nije u redu. Nije ni diplomatski, ni pristojno da to Zagreb radi, a ja ne bih išao jer bih dao legitimitet da se otvoreno petlja u odnose u BiH. Iznio sam Izetbegoviću vrlo tvrd stav, izmjene izbornog zakona neće proći", rekao je Komšić koji je u svojim stajalištima još nepopustljiviji već Izetbegović.

'Izetbegović još više unosi nepovjerenje hrvatskog naroda prema institucijama BiH'

Što se tiče Plenkovića i Milanovića, skoro pa i nema razlika kada je po srijedi odnos prema BiH i status hrvatskog naroda unutar te države, piše Novi list. O toj temi, kao i o mnogima drugima, premijer i predsjednik imaju isti stav. U vezi Izetbegovićevog posjeta Zagrebu kao i o pitanjima Hrvata u BiH, oglasio se na Facebooku predsjednik Mosta Božo Petrov. On pak smatra da Izebegovićevo djelovanje još više unosi nepovjerenje hrvatskog naroda prema institucijama BiH.

"Bosna i Hercegovina je država tri konstitutivna i jednakopravna naroda i svih njenih građana. Njezina europska budućnost, stabilnost i funkcionalnost ovisi o tome koliko će sva tri konstitutivna naroda prihvaćati i provoditi temeljna načela Ustava BiH i Daytonskog sporazuma.

Izjave Bakira Izetbegovića u kojima opravdava i legitimira Željka Komšića, kao onog tko je uvijek bio na pravoj strani, direktna su pljuska hrvatskom narodu i udar na temelje Ustava BiH i Daytona, kojeg je potpisala i Republika Hrvatska i o čijoj provedbi treba brinuti.

Antidaytonsko djelovanje Bakira Izetbegovića još više unosi nepovjerenje hrvatskog naroda prema institucijama BiH. Prava strana su uvijek istina i poštivanje Ustava, a nikako majorizacija i ugnjetavanje drugoga. Samo puna jednakopravnost svih naroda i građana te legitimno političko zastupanje na svim razinama jamče stabilnost i napredak cijele države. Sve druge izjave i radnje, protivne i presudama Ustavnog suda BiH te samom Ustavu, su udruženi politički poduhvat koji dekonstruira temelje Bosne i Hercegovine.

Hrvatski narod mora uživati maksimalnu zaštitu i pomoć Republike Hrvatske s ciljem osiguranja ravnopravnosti, opstanka i razvoja", napisao je Petrov na Facebooku.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali