'KOMŠIĆEVA JEDINA KRIVNJA JE ŠTO NIJE BIO DIO UDRUŽENOG ZLOČINAČKOG POTHVATA': / Bakir Izetbegović otkriva zašto je došao u Zagreb

Image
Foto: RTL

'Kad god su Hrvati se u BiH dogovorili sa Srbima i općenito na Balkanu, jedino su radikalni srpski nacionalisti profitirali. To je empirijski potvrđeno', ističe

28.9.2020.
20:17
RTL
VOYO logo

Uoči njegova razgovora s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem u Zagrebu, RTL-ova reporterka Damira Gregoret razgovarala je s predsjednikom Stranke demokratske akcije i zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem.

Prije svega, ističe kako nije rekao da razmišlja hoće li doći, nakon što su Predsjednik i premijer primili MiloradaDodika, nego da „se ne smije hrvatske rukovodioce prepustiti Dodikovim tumačenjima“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Mi naravno moramo razgovarati i ja ću se odazvati gospodinu Plenkoviću“, ističe. Kod predsjednika Republike Milanovića ističe da je nepto drugačija situacija jer bi se on prvo trebao sastati s sa svojim kolegama iz BiH, odnosno Predsjedništvom ili njegovim trenutnim predsjedavajućim Džalaherović.

'On je odlikovao Lisicu koji je bombardirao Zadar'

"Njega preskočiti, i ići direktno na Dodika čije su politike destabilizirajuće, poruke su mu loše, antiintergacijske. Znamo njegov odnos prema Bošnjacima i Hrvatima u RS, dodijelio je prije godinu i pol dana odlikovanje generalu Lisici koji je bombardiarao Zadar. Zašto sa takvim čovjekom prije predsjedavajućim Predsjedništva. Danas ću se vidjeti s gospodinom Plenkovićem, a sa nama će biti gospodin Čović i dva ministra vanjskih poslova, BiH i hrvatski.“, pojašnjava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sastanku, će naravno biti riječi o promjeni izbornog zakon, no predsjednik najjače bošnjačke stranke ističe kako se to pitanje ne može jednostrano riješiti.

„Mi to moramo sve uskladiti da bi napravili izmjene izbornog zakona. Ne samo makazama ili pincetom izvaditi samo ono za što je jedna strana zainteresirana. To je vrko kompleksno i sve se mora primijeniti“, kaže a nezadovoljstvo Kmošića, za kojeg mnogi Hrvati smatraju da je izabran bošnjačkim preglasavanjem Hrvata jednostavno kaže:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nigdje u ustavu ne piše da treba izabrati predstavnika Bošnjaka, Srba i Hrvata

„On je odabran voljom građana. Mi ne možemo brojati krvna zrnca i zabraniti ljudima za koga će glasati. Rečeno je po našem Ustavu da mora biti izabran jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat. Ne bošnjački, hrvatski i srpski predstavnik....

Ističe kako pritom, nije povrijeđen Ustav, a uzvraća time i da hrvatski pretstavnici, odnosno HDZ BiH, već dvije godine zaustavljaju foirmiranje federalne vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Rekli su, dok ne dobijemo izborni zakon kako smo mi zainteresirani, nema federalne Vlade. Već godinu dana od strane HDZ-a je zaustavljeno formiranje federalnog suda. Imamo svoje zahtjeve i valja naći kompromis. U prvom redu u Zagreb sam danas došao da promijenimo atmosferu. Da ne tražimo rješenja s Dodikom nego među sobom.“, ističe,

Osvrnuo se i na Milanovićeve izjave kako “Komšić parazitira na štetut Hrvata u BiH“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„To je vrlo ružna izjava. Komšić je znao dobiti po 400.000 glasova građana jer je uvijek stajao na pravoj strani. Krivnja Komšićeva je u tome što nije sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu, što sada nije sa Prlićem i ostalima u Haagu. Ne treba vrijeđati ljude.“, kaže.

Ponavlja kako bi Bošnjaci i Hrvati trebali izaći jedni drugima u susret, te ističe i kako BiH ima odrođena otvorena potraživanja od Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Već desetljeće tražimo da se riješe neka otvorena pitanja koja su na našu štetu. Naša imovina naših tvrtki ovdje u Hrvatskoj nikada nije vraćena, troše se ogromni resursi Buškog jezera, grade se Pelješki most, a nije riješen prilaz otvorenom moru BiH i u ovome trenutku to je Trgovska gora. Očekujemo da Hrvatska naprave iskorake.“, kaže, i odmah dodaje kako smisao njegovog sastanka s Plenkovićem nije pregovaranje.

„Nisam danas došao trgovati niti se žaliti Plenkoviću, niti da se Čović i ja pred njim prepiremo. Došao sam promijeniti atmosferu i paradigmu u međusobnim odnosima Hrvatske i BiH, i Bošnjaka i Hrvata. Svaki puta kada smo to napravili stvari su išle naprijed. Kad god su Hrvati se u BiH dogovorili sa Srbima i općenito na Balkanu, jedino su radikalni srpski nacionalisti profitirali. To je empirijski potvrđeno“, zaključuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo