NISU SE DRŽALI MJERA?

ZARAZILO SE PET ODGAJATELJA, JEDAN JE UMRO: Živi zid prijavio ravnateljicu virovitičkog Učeničkog doma

U dom ulaze strane osobe, uglavnom roditelji, iako je to strogo zabranjeno. Zaposlene osobe danima su imale povišenu tjelesnu temperaturu i dolaze raditi uz odobrenje ravnateljice, izjavio je u srijedu županijski koordinator Živog zida Staniša Žarković

Koordinator Živog zida za Virovitičko-podravsku županiju podnio je kaznenu prijavu protiv ravnateljice Učeničkog doma Martine Tišljar zbog sumnje da nije poduzela propisane epidemiološke mjere što je rezultiralo zarazom pet odgajatelja od kojih je jedan umro.

„U dom ulaze strane osobe, uglavnom roditelji, iako je to strogo zabranjeno. Zaposlene osobe danima su imale povišenu tjelesnu temperaturu i dolaze raditi uz odobrenje ravnateljice“, izjavio je u srijedu županijski koordinator Živog zida Staniša Žarković koji u Učeničkom domu radi kao odgajatelj.

Dodao je kako u domu nije bilo dovoljno zaštitnih sredstava i kako se unatoč upozorenjima o propustima na sastancima raspravljalo o sporednim stvarima, a ne o zaštiti i mjerama protiv virusne infekcije.

„Rezultat takvog stanja je činjenica da je od šest odgajatelja pet zaraženo koronavirusom, a jedan je nažalost preminuo. Kaznene prijave podnio sam i protiv ostalih odgovornih osoba koje nisu poduzele sve radnje iz preporuka Nacionalnog stožera“, objasnio je Žarković.

Ravnateljica Učeničkog doma Martina Tišljar nije željela davati izjave medijima jer, kako je naglasila, još nije dobila službene informacije o kaznenoj prijavi.

„Osim toga, ne mogu komentirati navode iz kaznene prijave jer kao ravnateljica odgojno-obrazovne ustanove trebam voditi računa o tome da naše učenike ne izlažem stigmatizaciji i diskriminaciji na bilo koji način, a sukladno preporuci pravobraniteljice za djecu vezano uz zaštitu privatnosti u kontekstu epidemije covid-19“, rekla je ravnateljica Tišljar.

Dodala je kako je epidemiološka situacija u Učeničkom domu „uvijek bila povoljna“.

Kaznenu prijavu komentirao je i načelnik Stožera Civilne zaštite Virovitičko-podravske županije Marijo Klement.

„Koliko imamo saznanja Učenički dom Virovitica u potpunosti provodi epidemiološke mjere. Iz doma su nas izvijestili da su zaražene osobe inficirane u različitim vremenskim odmacima te da su bile izolirane kod kuće ne šireći bolest u ustanovi. Isto je bilo i s pojedinim zaraženim učenicima“, rekao je Klement.

Povratak na Net.hr