ZARAŽENI PODUZETNIK OTKRIO: / 'Aplikacija Stop Covid-19 uopće ne funkcionira, nitko ne zna kodove pacijenata'

Kada je saznao da je zaražen, Hrvoje Prpić je želio aktivirati kod u aplikaciji, ali ni liječnik kao ni osoba iz Zavoda za javno zdravstvo 'Dr.

10.10.2020.
19:11
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Domaći poduzetnik Hrvoje Prpić pozitivan je na koronavirus te je otkrio kako obavještavanje korisnika mobilne aplikacije Stop Covid-19 uopće ne funkcionira, javlja Rep.hr. Naime, Prpić govori da je tako jer sustav zdravstva nije informiran o kodovima koje pacijentima treba dati.

Dakle, radi se o kodovima koje oboljeli od Covida mogu upisati u mobilnu aplikaciju Stop Covid-19 kako bi se sa sigurnošću znalo da su zaraženi. Poslije toga, aplikacija, čiji je cilj anonimizirano praćenje kontakata koji koriste aplikaciju, obavještava osobe da su bile u blizini zaražene osobe.

Da bi aplikacija imala smisla, trebao bi ju koristiti veliki postotak ljudi, što općenito nije postignuto. Portal Rep.hr je u rujnu napravio grubu analizu koja je pokazala kako je Hrvatska na samom kraju kada je u riječ o broju korisnika među državama u Europi koje imaju sličnu aplikaciju.

Prpiću iz 'Andrije Štampara' nisu znali reći koji kod treba unijeti

Kada je saznao da je zaražen, Prpić je želio aktivirati kod u aplikaciji. Što se tiče koda, ni liječnik kao ni osoba iz Zavoda za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' koja ga je kontaktirala, nisu znali reći koji kod valja unijeti u aplikaciju. No, nisu se ni potrudili da saznaju pa mu naknadno nisu javili.

Portal Rep.hr poslao je upit za komentar ove situacije Ministarstvu zdravstva, ali odgovor još nije stigao. Poduzetnik je otkrio kako mu je temperatura bila povišena te da je iznosila 37,9 i da su mu otkucaji srca tijekom noći bili visoki, a dah kratak. Osjećao je bol u plućima, kašljao je, osjet okusa mu se smanjio dok mu je pulsni oksimetar pokazao pad zasićenosti krvi kisikom do 94 SpO2.

Nakon tri dana simptomi su postali blaži, a i temperatura se smanjila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali