ZAMJENIK ALEMKE MARKOTIĆ: / 'Gripa pridonosi težini kliničke slike pacijenata s Covidom. Posljedica je veća smrtnost'

Image

Rok Čivljak kaže da će kako bude rastao broj oboljelih, rasti i apsolutni broj bolesnika koji zahtijevaju hospitalizaciju

16.10.2020.
22:11
screenshot HRT

U Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", su s obzirom na porast zaraženih, popunjena su sva stacionarna mjesta, izjavio je danas za HRTRok Čivljak, zamjenik ravnateljice Klinike Alemke Markotić. Čivljak kaže da mjesta još ima tek na odjelu na kojemu se provodi promatranje za one za koje se ne zna jesu li zaraženi.

Rekao je da se, bolesnike koji zahtijevaju bolničko liječenje nakon popunjavanja stacionarnih mjesta u "Fran Mihaljeviću", šalje u KB Dubrava. Upala pluća je najčešći razlog za hospitalizaciju bolesnika s Covidom-19.

shimmer fallback
shimmer fallback

"Klinička slika se nije promijenila, a pacijenti se hospitaliziraju zbog težine kliničke slike, odnosno komplikacija. Upala pluća je najčešći razlog za hospitalizaciju bolesnika s Covidom-19. Budući da upala pluća izaziva zatajenje disanja, onda bolesnici imaju potrebu za kisikom ili invazivnim metodama te ih je potrebno hospitalizirati kako bi im se pomoglo i spasilo život", rekao Čivljak za HRT.

Gripa doprinosi težini kliničke slike pacijenata s Covidom

U zimskim mjesecima je veći broj respiratornih infekcija koje skupa izazivaju veći broj oboljelih, istaknuo je zamjenik ravnateljice. Dodaje da će, kako bude rastao broj oboljelih, rasti i apsolutni broj bolesnika koji zahtijevaju hospitalizaciju.

"Neće se klinička slika promijeniti u pojedinca, ali ćemo u ukupnoj populaciji imati veći broj onih koji zahtijevaju bolničko liječenje, pa tako i liječenje u jedinicama intenzivne medicine. Ljudi ponekad misle da je Covid-19 benigna bolest upravo zbog onih prvih pretpostavki da je to smrtonosnija bolest nego što smo mislili. No, iako je smrtnost u općoj populaciji 1 posto, ovisno od države do države, smrtnost 10 posto bolesnika koji zahtijevaju bolničko liječenje nije mala. Zato treba upozoriti pučanstvo da se ipak radi o ozbiljnoj i smrtonosnoj bolesti te da je potrebno učiniti sve na njezinoj prevenciji.

shimmer fallback
shimmer fallback

Postoje skromna iskustva iz zone na južnoj hemisferi, iz Kine i nekih azijskih država u kojima se pokazalo da virus gripe ipak može pridonijeti težini kliničke slike Covid-19, jer kod bolesnika koji su hospitalizirani zbog Covid-a i kod onih koji su umrli od Covid-a bio je veći udio onih koji su imali koinfekciju s nekim drugim respiratornim virusom, a naječšće se radilo o virusu gripe. U predstojećoj sezoni gripe možemo očekivati, iako nema naznaka da bi ona mogla biti teža od prethodne sezone, da kod bolesnika kod kojih se dogodi koinfekcija s ova dva virusa možemo imati više komplikacija, težu kliničku sliku, a posljedično i veću smrtnost", rekao je.

Očekuje da i mi dobijemo cjepivo nakon što se pojavi na tržištu

Na pitanje o cjepivu, kaže da ih postoji 10-ak u trećoj fazi kliničkih ispitivanja, što znači da su ona najbliže tome da dobiju licencu i da budu odobreni.

"Neka se cjepiva primjenjuju u Kini i Rusiji, ali u ograničenim uvjetima. Za sada, u Europskoj uniji i Sjevernoj Americi nijedno cjepivo nije dobilo odobrenje za kliničku primjenu. No nekoliko cjepiva koja su pri kraju kliničkih ispitivanja mogla bi se naći na hrvatskom tržištu, dodao je. Pojašnjava da je Hrvatska među državama EU-a koje su potpisale ugovor i prednarudžbu za 300 milijuna doza cjepiva, za cijelu EU. Riječ je o tzv. oksfordskom cjepivu. Napominje da se očekuje da će cjepivo biti dostupno i hrvatskim građanima, nakon što prođe treća faza kliničkog ispitivanja te se onda pojavi i na tržištu", rekao je zamjenik ravnateljice Klinike.

Čivljak je čestitao djelatnicima u zdravstvu i stanovnicima Istre jer su zadržalu nisku stopu zaraze Covidom te je poručio da se nada da to nije odraz manje stope testiranja.

"Treba slijediti taj svijetli primjer. Propisanih mjera treba se striktno pridržavati. Onda se tako može među građanima zadržati niska stopa zaraženih koronavirusom", rekao je Rok Čivljak za HRT.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

MIKRO-ŽARIŠTA SU SE RAZBUKTALA U SPLITSKO-DALMATINSKOJ ŽUPANIJI: 'Imamo čak i čitave obitelji koje su oboljele'

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno