VLADA TRLJA RUKE NAKON SVEGA: / Glavni pregovarač: otkrio koliko je težak sporazum: 'Ovo je puno isplativije za nas'

Glavni Vladin pregovarač tvrdi da je sa sindikatima u obrazovanju postignut dobar kompromis te da mogu biti zadovoljni

2.12.2019.
20:42
Slavko Midzor/PIXSELL

Nakon što je danas postignut dogovor sindikata u obrazovanju i Vlade, čime je prekinut štrajk prosvjetara nakon 36 dana, o Vladinoj ponudi govorio je za Dnevnik Nove TV Zvonimir Frka Petešić, glavni Vladin pregovarač sa sindikatima. Rekao je kako je došlo do jednog dobrog kompromisa te da je to najvažnije što se htjelo postići.

"Tijekom ova dva mjeseca bilo je jako puno razgovora. Premijer je razgovarao sa sindikalnim čelnicima još u rujnu. Bilo je jako puno ponuda, bilo je razgovora s raznim ministrima – ministrom Aladrovićem, Marićem, ministricom Divjak – bilo je mirenja, ja sam također razgovarao. Premijer više puta. Dakle, kontinurano se tražilo rješenje i bilo je puno različitih rješenja na stolu. Na kraju, budući da su pregovori bili izuzetno dobar kompromis i mislim da možemo biti zadovoljni", rekao je Frka Petešić.

Puno isplativija ponuda

Zaposleni u obrazovanju na kraju će ukupno dobiti povećanje koeficijenta od 6,11 posto, no ne odmah. Frka Petešić ističe da nije isto "ako imate 6,11 posto u rujnu, kao što je bio zahtjev sindikata, ili ako imate tri posto u prosincu, jedan u srpnju i dva u siječnju 2021. godine. Nije isto ako imate 630 milijuna kuna, 470 milijuna ili sada 270 milijuna kuna". Dodao je da je ovakva ponuda Vladi puno isplativija jer je fiskalno održiva i ne ide na štetu poreznih obveznika.

Cilj je da svi budu zadovoljni

Tijekom sljedeće godine ići će se u reviziju uredbe o koeficijentima i čitavom sustavu plaćanja. "To je jako kompliciran sustav. Tijekom 20 godina se nagomilalo jako puno neujednačenosti. Kad se donese nova uredba vidjet će se kako će se to sve uskladiti. Cilj je da svi budu zadovoljni, ali da sustav bude transparentniji, pravedniji, u kojem neće biti neujednačenosti između raznih resora koji su izvor nezadovoljstva", izjavio je glavni Vladin pregovarač za Novu TV.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali