SUTRA POČINJE ŠKOLA! / Postignut je dogovor sindikata i Vlade, štrajk se prekida. Evo kakve plaće su dogovorili

Image
Foto: Screenshot: N1

Prema izjavama ministrice Blaženke Divjak, čini se da su sindikalisti prihvatili povećanje koeficijenata učiteljima i nastavnicima po modelu 3+1+2 do 2021.

2.12.2019.
16:15
Screenshot: N1
VOYO logo

Oko 14.30 sati, kako je i najavljeno, u Banskim dvorima započeli su novi pregovori između Vlade i sindikata u obrazovanju, s ciljem pronalaženja rješenja koje će zadovoljiti prosvjetare i prekinuti štrajk koji traje već 36 dana. Da se određeni pomak već dogodio bilo je znakovito jučer, kada su iz Vlade poručili kako je premijer Andrej Plenković otkazao svoj put u Madrid na UN-ov sastanak o klimatskim promjenama.

Nakon sastanka, na press konferenciji premijer Plenković objavio je kako je postignut dogovor te se štrajk prekida. Nastava počinje sutra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


TIJEK DOGAĐAJA

Tekst se nastavlja ispod oglasa

16:50 Plenković se pohvalio da se dobro razumije sa šefom Matice hrvatskih sindikata. "Vilim Ribić mi je danas rekao da ja ipak dosta toga razumijem. Je li tako Vilime? To je dobro", rekao je Plenković.

Sindikati i Plenković objasnili su kako će štrajk ipak biti plaćen. "Ovaj kompromis je za dobrobit djece, roditelja i normalnog funkcioniranja države", zaključio je Plenković, čime je završila konferencija za medije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


16:45 "Ovo je vlada koja povećava plaće, svima, i privatnom sektoru. Povećala se minimalna plaća. Plaća u državnom sektoru se podigla, u javnom sektoru se podigla. Plaća se u mandatu moje vlade povećava za 23,1 posto", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


16:41 Novinari su Mihalinca upitali znači li to što nenastavno osoblje nije dobilo povećanje da oni nemaju dostojanstvo. "Mi smo postigli naš cilj, zacrtanu visinu koeficijenata. U ovom trenutku smo se složili da se ovakvo rješenje može donijeti danas, samo ovakvo. Nenastavno osoblje će dobiti iste iznose kroz dodatke. Svi su jednako vrijedni", odgovorio je Mihalinec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


16:37 Počela su pitanja novinara. Na pitanje zašto se sindikatima ranije nije pristalo na zahtjeve, premijer je odgovorio: "Današnjim kompromisom koji je kvalitetan mi ćemo u 2020. uspjeti ispuniti sve obveze. Sindikati su prvo tražili povećanje koeficijenata za 6,11% od 1. rujna ove godine", odgovorio je Plenković i dodao kako je "ov Vlada najprije prijatelj poreznih obveznika".

Tekst se nastavlja ispod oglasa


16:35 Novinarima se obratio predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, Branimir Mihalinec. Izjavio je kako će nenastavno osoblje dobiti iste iznose, samo kroz dodatke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mogu najaviti u ime svih kolega da je od sutra štrajk zaustavljen. Sutra se svi vraćaju na radna mjesta i nastavljaju raditi. Imamo puno povjerenje u vladu i premijera da će u četvrtak izmijeniti uredbu. Zahvaljujemo svima koji su nam davali podršku i svim našim članovima koji su sudjelovali u našoj akciji", rekao je Mihalinec.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

16:20Premijer Andrej Plenković objavio je kako su sindikati i Vlada postigli dogovor te se štrajk prekida. Nastava počinje sutra

S prvim prosincom koeficijent se povećava za tri posto, a drugo povećanje slijedi 3. lipnja - također tri posto, prenosi Index. Još dva posto bit će isplaćeno 1. siječnja 2021. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se nenastavnog osoblja tiče, potpisat će se dodaci granskom kolektivnom ugovoru koji će vrijediti do prosinca 2022. godine. Pitanje tajnika, računovođa, ali i ravnatelja riješit će se kroz uredbe o koeficijentima. 'Njih se ne zaboravlja", kazao je Plenković.

"Riješit će se i pitanje anonimnih prijava koje uznemiravaju učitelje", rekao je Plenković koji je više puta ponovio da je dogovor kompromis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


16:00 Novinari su pozvani u dvoranu vlade, izjava se očekuje u 16:15 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
JE LI NA POMOLU KRAJ ŠTRAJKA? /

Novu ponudu sindikati neće dati na referendum, a jedan Plenkovićev potez posebno je znakovit

Image
JE LI NA POMOLU KRAJ ŠTRAJKA? /

Novu ponudu sindikati neće dati na referendum, a jedan Plenkovićev potez posebno je znakovit

Nema sindikalnog referenduma?

Jutros je čelnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić rekao kako neće stavljati novu ponudu Vlade na referendum svojim sindikalnim članovima.

"Sindikat hrvatskih učitelja i sindikat srednjih škola danas će imati sastanke svojih središnjih sindikalno-političkih tijela i oni će donijeti odluku o ponudi. Sindikat znanosti i visokog obrazovanja će o tome raspravljati na Vijeću. Neće se odlučivati više na referendumu svih članova jer je referendum sve rekao. Ne moramo ići na referendum. Nema nikakvog razloga ponovno jer bi to produljilo štrajk", rekao je Ribić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell
Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

U međuvremenu je otkriven i sadržaj nove Vladine ponude, koja prvi put u cijelosti uključuje korekciju koeficijenata složenosti poslova. Tako bi samo učitelji i nastavnici trebali dobiti povećanje koeficijenta od tri posto od 1. prosinca, dodatnih jedan posto u 2020. te dva posto u 2021. godini. Za nenastavno osoblje (kuharice, domare, čistačice...) predviđeni su dodaci na plaću.

Prije početka pregovora Ribićeve riječi je ponovio i Branimir Mihalinec: "Naša tijela donose odluke, o tome ćemo obavijestiti premijera. Naša tijela su ovlaštena donositi takve odluke, za ovako nešto ne trebamo izjašnjavanje."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell
Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Ministrica optimistična

Stoga ne čudi niti izjava ministrice obrazovanja Blaženke Divjak koja i prije početka sastanka, pregovore smatra gotovima.

"Po svemu sudeći i prema svim najavama, ono što možemo zaključiti u ovom trenutku je da su se učitelji izborili za povećanje koeficijenata. Očekujem da sutra učenici budu u razredu", rekla je ministrica okupljenim medijima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je i kako će detalji sastanka biti poznati nakon njegova završetka, no čini se kako je vrlo izvjesno da će to značiti i uspješan kraj pregovora Vlade i sindikata te prekid štrajka.

Posebni savjetnik premijera Zvonko Kusić izjavio je kako se nada da će se danas ponuditi rješenje koje će prekinuti štrajk u školama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja se nadam brzom rješenju", izjavio je Kusić novinarima ispred Banskih dvora.

Dodao je i kako očekuje da će sutra početi nastava u školama, iako ne zna je li to tehnički moguće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada nudi povećanje koeficijenata u ratama

U medijima se nagađa da je Vlada ponudila sindikatima rast koeficijenata sljedećom dinamikom: tri posto od 1. prosinca, dodatnih jedan posto u 2020. te dva posto u 2021. godini, no Mihalinec je to odbio potvrditi.

"Hoće li sutra biti nastave u školama, znat ćemo nakon razgovora", rekla je Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja.

Sa strane Vlade na sastanku sudjeluju premijer Andrej Plenković, njegov savjetnik Zvonko Kusić, te ministri Ivan Malenica, Blaženka Divjak i Josip Aladrović.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja preporučilo je školama koje uopće nisu održavale nastavu u danima štrajka niti su do sada nadoknađivale nastavu subotom ili nenastavnim danima da skrate praznike i produlje nastavnu godinu.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo