INTERVJU KOJI JE PODIGAO PRAŠINU / Vlada komentirala Hernadijev istup: 'On nije sudjelovao u razgovorima o mogućem otkupu dionica MOL-a'

Image
Foto: RTL / Screenshot

Reakcija iz Vlade uslijedila je nakon što je RTL objavio ekskluzivni intervju s čelnikom MOL-a koji je pravomoćno osuđen na dvije godine zatvora zbog podmićivanja bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera

25.4.2023.
14:39
RTL / Screenshot
Play logo

Direktor MOL-a Zsolt Hernadi, u Hrvatskoj osuđen za podmićivanje bivšeg premijera kako bi Mađarima prepustio upravljačka prava u Ini, nije sudjelovao u razgovorima između Vlade RH i MOL-a o mogućem otkupu dionica MOL-a u Ini, doznaje se u utorak u vladi.

Reakcija iz vlade uslijedila je nakon što je RTL u petak objavio ekskluzivni intervju s čelnikom MOL-a koji je pravomoćno osuđen na dvije godine zatvora zbog podmićivanja bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera, ali nije dostupan hrvatskom pravosuđu i ne priznaje odluke hrvatskih sudova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'To me pomalo i boljelo...' /

Hernádi otkrio je li ga netko iz Plenkovićeve Vlade kontaktirao o prodaji Ine: 'Da nismo preuzeli kontrolu, ona bi bila raskomadana!'

Image
'To me pomalo i boljelo...' /

Hernádi otkrio je li ga netko iz Plenkovićeve Vlade kontaktirao o prodaji Ine: 'Da nismo preuzeli kontrolu, ona bi bila raskomadana!'

U vladi kažu da Hernadi nije sudjelovao u konkretnim razgovorima o mogućem otkupu dionica MOL-a u Ini koji su vođeni između tadašnjeg ministra Tomislava Ćorića s glavnim izvršnim direktorom MOL Grupe Jozsefom Molnarom, uz sudjelovanje predstavnika investicijskog savjetnika Lazarda, kojeg je angažirala Vlada.

Mogući otkup MOL-ovih dionica

Ističu da je, od 2019. kada je sklopljen ugovor s investicijskim savjetnikom Lazardom i započeo proces dubinskog snimanja Ine, vlada aktivno radila na mogućem otkupu MOL-ovih dionica.

U ljeto 2020. investicijski savjetnik Lazard je predstavio svoje izvješće o vrijednosti Ine temeljeno na izvješćima koja su Lazardu dostavili drugi profesionalni savjetnici (pravni, financijski, okolišni), slijedom dubinskog snimanja poslovanja kompanije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvješće je, navode, pokazalo da je vrijednost Ine u vertikalnoj integriranosti poslovanja, tj. Ininoj prisutnosti u istraživanju i proizvodnji, rafinerijskom poslovanju te maloprodaji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Konkretnije podatke o procjeni vrijednosti Ine Vlada nije mogla i ne može objaviti prije svega jer je Ina kompanija listana na Zagrebačkoj burzi te bi iznošenje bilo kakvih brojki predstavljalo ponašanje koje može izazvati distorziju na tržištu u suprotnosti s odredbama Zakona o tržištu kapitala i Zakona o zaštiti neobjavljenih informacija s tržišnom vrijednosti.

Javno smo komunicirali da je preduvjet realizacije transakcije da se prodavatelj i kupac dogovore oko cijene i drugih uvjeta”, poručuju u vladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lazardovo izvješće

Navode i da je po zaprimanju Lazardovog izvješća, u studenome i prosincu 2020. održano nekoliko krugova razgovora s MOL-om kada je predstavljena okvirna vladina ponuda za otkup dionica MOL-u.

Hernadi je presudom zagrebačkog Županijskog suda koju je potvrdio Vrhovni sud osuđen na dvije godine zatvora zbog optužbe da je sada zatvorenog bivšeg premijera Sanadera podmitio s 10 milijuna eura kako bi se, prilikom izmjena ugovora, osigurao povoljniji status mađarskom partneru u Ini u kojoj država ima vlasnički udio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Tim izmjenama ugovora, presudio je Vrhovni sud, trebalo se omogućiti mađarskom MOL-u prevladavajući utjecaj nad domaćom naftnom kompanijom, a dogovorili su i sklapanje ugovora o izdvajanju tada nerentabilnog plinskog poslovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hernadijevu tužbu protiv ranijih presuda prošloga je tjedna odbio i Ustavni sud, što je MOL nazvao još jedim teško objašnjivim postupkom, pozivajući se na "presude tri neovisna međunarodna suda" koji smatraju da nije bilo korupcije prilikom MOL-ova preuzimanja vlasništva u Ini.

Večera za 5
Superstar
Život na vagi
Obiteljske tajne
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ubice mog oca
Britain's Got Talent
Tri sestre
default_cta
Play logo