Play ponuda

KAKO IZBJEĆI STRES? / Veliki vodič o uvođenju eura: Hoće li ih biti dovoljno, kad će proraditi bakomati i kartice? 'Preko vikenda će biti tranzicija'

Kuna tako broji svoje zadnje dana. Od nje s opraštamo u staroj, a u novu godinu ulazimo s novom valutom

28.12.2022.
20:06
Play ponuda

Sve je spremno za euro - uvjerava premijer koji je okupio sve odgovorne u procesu zamjene valuta. Kako biste izbjegli dodatan stres na samom početku nove godine zaboravite na kartice i bankomate.

Do prelaska na euro dijele nas samo tri dana! Prve će eure prvog dana nove godine premijer potrošiti na kavi na glavnom zagrebačkom trgu sa šeficom Europske Komisije. "Simbolično i bez velikih fešti i troškova. Mislim da je u ovim okolnostima ovo primjeren način obilježavanja u ovim okolnostima!", poručio je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Image
RASPORED RADA /

Banka objavila detaljni plan prelaska na euro: Oboružajte se strpljenjem, a ne bi bilo zgorega i nešto gotovine

Image
RASPORED RADA /

Banka objavila detaljni plan prelaska na euro: Oboružajte se strpljenjem, a ne bi bilo zgorega i nešto gotovine

'Opskrbite se gotovinom'

A da bi se slavilo u najluđoj noći treba se i pripremiti. Nakon ponoći prve će eure na bankomatu podići i guverner i resorni ministar. "Molimo sve građane s obzirom na to da će u novogodišnjoj noći obaviti prelazak da se opskrbe novčanicama, da se u što većoj mjeri opskrbe novčanicama", kazao je Marko Primorac, ministar financija.

"Preko vikenda će biti tranzicija, neće raditi kartice ni internet bankarstvo dobro pa će biti dobro imati nešto gotovine", kaže Boris Vujčić, guverner HNB-a.

Prva dva tjedna godine najveći izazov, bit će moguće plaćanje i u kunama i eurima, no trgovci su dužni vraćati ostatak novca u eurima. "U iznimnim situacija ako netko zbog objektivnih okolnosti nije mogao obaviti predopskrbu uzvraćat će moći i u kunama i u eurima", tvrdi ministar Primorac.

I dalje bez naknade na bankomatima

Prilagođavaju se teleoperateri, pekarnice, tržnice, ugostitelji, trgovci. Od 4000 bankomata, 1300 bankomata će do kraja prosinca isplaćivati gotovinu u kunama, a od 1. siječnja 2700 bankomata biti spremno za isplatu eura. Zbog ograničene dostupnosti pojedinih bankomata do 15. siječnja ne naplaćuje se podizanje gotovine s bankomata bilo koje banke.

Građani će imati godinu dana za zamjenu kuna u eure. U slučaju da to ne obave u tom periodu, moći će to obaviti neograničeno u HNB-u kada se radi o novčanicama, a kovanice će moći mijenjati još naredne dvije godine. "Dosad je otkovano 400 milijuna eura novčanica u idućim danima još 500 milijuna kuna", poručio je Vujčić.

I prodano 682 tisuće paketića eurokovanica. "50 posto je prošlo kroz Hrvatsku poštu - čime smo zapravo konvertirali 32 milijuna kuna u eure", dodaje Ivan Čulo, predsjednik Hrvatske pošte. Kuna tako broji svoje zadnje dana. Od nje s opraštamo u staroj, a u novu godinu ulazimo s novom valutom.

Play ponuda
Play ponuda