UVOZNICI TRLJAJU RUKE: / Mraz uništio domaće voće i povrće, cijene hrane u Hrvatskoj vrtoglavo će rasti

Image
Foto: PIXSELL, Marko Mrkonjić
6.5.2016.
22:22
PIXSELL, Marko Mrkonjić
Play logo

Kupci će osjetiti poskupljenje, ali ne i nestašicu voća i povrća jer će trgovci posegnuti za uvozom zbog čega uvoznici već mogu već zadovoljno trljati ruke.

Stiže voće iz poljskih hladnjača

Vjerojatno je da iz uvoza neće doći prvoklasna roba, već ona koja leži u skladištima zemalja-članica EU. Ne treba očekivati ni uvoz voća, ponajprije jabuka, iz susjednih zemalja - Italije, Slovenije ili Mađarske jer je i ondje prije desetak dana mraz poharao voćnjake. Izvjesnije je da će voće stići iz, primjerice, Poljske koju je mraz također zahvatio, ali gdje su skladišta prepuna zbog ruskog embarga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
RUSIJA UZVRAĆA UDARAC: /

Zbog EU sankcija produžili zabranu uvoza hrane

Image
RUSIJA UZVRAĆA UDARAC: /

Zbog EU sankcija produžili zabranu uvoza hrane

Poznavatelji prilika kažu da će Poljska i ovoga puta znalački reagirati i 'počistiti' svoje hladnjače.

A trebala je biti rekordna godina...

O razmjerima štete govore podaci da je mraz na zapadu i sjeveru Hrvatske prouzročio štete između 90 i 100 posto, dok su u Slavoniji manje - od 20 do 30 posto. Za voćare je situacija tragična jer je ovo trebala biti rekordna godina za jabuku.

"Bit ćemo 'na konju' bude li 'samo' prepolovljena proizvodnja jer bi takva mogla pokriti bar tri četvrtine godine", kaže predsjednik Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Banjavčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim jabuke, značajno su stradale i šljiva, trešnja, nektarina, breskva, višnja, malina, jagoda... zbog čega su voćari pri HVZ-u osnovali krizni stožer kako bi što brže i kvalitetniji popisali štete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
shimmer fallback
INSPEKCIJE UTVRDILE /

Trgovački lanci varaju kupce!

Voćari ne pamte ovakvu štetu

"Voćari kažu da je ovo najveća šteta na voću otkad pamte – od Zadra prema Varaždinu ona je i 100 posto. Sličan mraz bio je prije četiri godine u Slavoniji, no možda je tada, ipak, bila malo viša temperatura - kaže Banjavčić i procjenjuje da bi cijene mogle skočiti i do 50 posto.

– Ovaj mraz nije samo jedna velika šteta nego točka na 'i' stanja u domaćem voćarstvu koje je katastrofalno jer su voćari ionako pokošeni preniskom cijenom, a o uvozu da i ne govorimo", kaže Banjavčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na mukama su i povrćari

Sa sličnim mukama suočeni su i domaći proizvođači povrća.

Tajnik Zajednice udruga hrvatskih povrćara Dražen Čačić smatra da će 2016. biti godina nestašice domaćeg povrća i osjetnog skoka cijena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Može se očekivati da neće biti dostatno robe, no trgovci će se snaći uvozom. Jedne godine, kada je mraz poharao sjeverni dio Austrije sve do Poljske, imali smo dobru šansu i odreagirali. Naši su proizvođači izvezli sve živo, i treću klasu. Trgovci moraju popuniti police, i iz južne Amerike ako treba!", kaže Čačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo