Play ponuda

Uveli tečajeve za 3-godišnje manekenke

shimmer fallback
5.3.2010.
14:03
Play ponuda

Iz agencije Fashion team koja organizira tečajeve tvrde da žele razbiti predrasude o 'zločestom manekenskom svijetu', te da se na taj način djeci samopouzdanje i razvija.

"Prošlog rujna imali smo jedan modni dan, i kontaktirali su nas klijenti, poput Bambija ili Turbo limača, te tražili malene modele koje u agenciji tada nismo imali. Tako smo došli na ovu ideju. Tečaj će imati dva stupnja, svaki po šest tjedana, a s djecom će raditi dvije tete. Jedna je odgojiteljica iz vrtića, a druga je iz agencije, i ona će im pokazivati osnovne poze i rad s rekvizitima. Riječ je o edukativnim igrama, a danas-sutra kada budu modne revijice djeca bi mogla i u njima aktivno sudjelovati", rekla je za Novi list Marina Budanko iz Fashion teama.

Odlučno je demantirala sve tvrdnje da se na taj način djeca vrlo mlada uvlače u često okrutan svijet mode, te eksploatiraju za nečiji profit.

Sve ovisi o roditeljima, koji potpuno odlučuju o eventualnim ugovorima. Djeca nikako nisu gurnuta u to, igraju se između snimanja, imaju velike pauze. Pozivamo vas da dođete i porazgovarate s djecom, kako bi se u sve uvjerili svojim očima, zaključila je Budanko.

Zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika ističe, kako takvi tečajevi mogu imati negativne posljedice, pogotovo ukoliko je riječ o pripremi za modne piste.

Svijet pod reflektorima definitivno ne pogoduje uravnoteženom razvoju djeteta, te je zabrinjavajuće što i kod nas, kao i u svijetu, raste broj roditelja koji su spremni uključiti i najmlađu djecu u ovakve aktivnosti bez dubljeg razmišljanja o mogućoj šteti po dijete, tvrdi psihologinja.

"Pitanje je što se stječe na tečaju za »baby modele«. Ako se uvježbava hodanje po modnoj pisti i posebno držanje tijela, zbog odjeće koja se na njemu prikazuje, ili se djecu šminka, češlja i uređuje kao odrasle, tada to nije razvojno poticajno za djecu predškolske dobi, premda se to nekoj djeci sviđa ili se sviđa njihovim roditeljima. Drugo važno pitanje je motivacija roditelja za uključivanje djeteta u ovakve aktivnosti. Zanimljivo bi bilo istražiti što je u stvari njihov cilj: da se dijete igra pa ovakav tečaj smatraju vrstom igraonice, da se dijete u najranijoj dobi priprema za posao koji roditelj smatra financijski ili statusno isplativim ili da nauči neka specifična ponašanja koja će mu koristiti u životu, kaže Gabelica Šupljika, piše Novi list.

Problematični mogu biti i poremećaji u osobnom identitetu.

"Nosi li djevojčica odjeću za odrasle i kreće li se u društvu 20-godišnjakinja, postoji opasnost da i ona sama ne prepoznaje razliku između onoga što ona stvarno jest – djevojčica u razvoju – i onoga što ona prezentira. Potaknuta je da se ponaša kao odrasla osoba i gledaju je kao odraslu osobu, iako ona to nije. Time se ignorira stvarnost koja se odnosi na djetetov psihički i fizički integritet", zaključila je Gabelica Šupljika.

Play ponuda
Play ponuda