PET KRAKOVA KORUPCIJE U ZAGREBU / U dva dana ukupno je uhićeno 18 osumnjičenih, evo njihovih imena

Istraga USKOK-a o korupciji u Gradu Zagrebu raširila se na pet krakova, a ukupno je 18 osumnjičenih

2.7.2021.
10:01
Igor Kralj/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

USKOK je u sklopu istrage koja obuhvaća čak pet krakova korupcije u Gradu Zagrebu u protekla dva dana uhitio i priveo čak 18 ljudi, piše Index.

Prvi krak odnosi se na mito nekadašnjem zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću kojemu je, u ime svog rođaka poduzetnika Milana Lončarića, glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić odnio 50.000 eura, a zauzvrat je od Lončarića navodno dobio stan u Radićevoj ulici u središtu Zagreba.

Namještanje natječaja, utaja poreza...

Drugi krak odnosi se na manifestaciju Advent u Zagrebu, a USKOK sumnja da je Bandić s dvojicom svojih suradnika podijelio pet milijuna eura mita. Privedeni su dugogodišnji Bandićev vozač Zdravko Krajina, bivša članica Povjerenstva za davanje u zakup javnih površina Jelena Čeklić te Denis Mohenski, poduzetnik poznat kao "Kralj Adventa".

Treći krak seže do dječje bolnice Srebrnjak gdje se za namještanje natječaja za tamošnjeg ravnatelja bolnice tereti Anu Stavljenić-Rukavinu koja je puštena da se brani sa slobode. Suosumnjičena u tom slučaju je Andrea Šulentić.

U četvrtom kraku istrage uhićen je Igor Maksimilijanović, šef firme Dobra reklama, osumnjičen za utaju poreza. On je s Bandićem postigao dogovor da postavi 1012 kanti za smeće s reklamnim panoima od 2013. do 2019. godine. Sumnja se da je pribavio nepripadnu materijalnu dobit u ukupnom iznosu od 580.611,83 kune, čime je oštećen državni proračun Republike Hrvatske za iznos od 346.359,69 kuna, a Grad Zagreb za 234.252,14 kuna.

Uhićeno osam poduzetnika i dva gradska djelatnika

Peti krak akcije zahvatio je osam poduzetnika i dva djelatnika Gradske uprave. To su, piše Index, poduzetnici Krešimir Huzjan, Ivan Papić, Sanja Borisavljević, Zdravko Čabraja, Jelena Barišić, Ivan Rukavina, Dubravko Milojević i Goran Miličić te Milivoj Kotrla, nekadašnji voditelj Odsjeka za izdavanje odobrenja, suglasnosti i mišljenja u Sektoru za promet grada Zagreba i Darko Barun, pomoćnik pročelnika za provedbu komunalnih aktivnosti i održavanje infrastrukture i objekata mjesne samouprave.

Kotrla se sumnjiči da je uzeo 5000 eura mita od Huzjana, vlasnika firme Gradarh, za radove na Savskoj cesti kraj Hoto Towera gdje je Gradarh trebao graditi vatrogasni pristup. Sumnja se i na to da je Huzjan, da bi se osigurala privremena regulacija pješačkog prometa pred gradilištem, morao za Baruna navodno platiti nagradu od 500 eura. Po Kotrlinom nalogu suglasnost se i izrađuje te je početkom studenog prošle godine Huzjanu izdaje Gradski ured za prostorno uređenje i izgradnju.

Među uhićenima je i 47-godišnji građevinski poduzetnik Ivan Papić, vlasnik dvije građevinske firme i jedne za ugostiteljstv, inače suprug bivše Miss sporta Hrvatske Stefany Hohnjec.

Većina završila u istražnom zatvoru

Uhićena arhitektica Sanja Borisavljević direktorica je firme ADE Studio, a dobivala je poslove na gradskim natječajima. Čabraja je član Stranke rada i solidarnosti Bandić Milan 365, a njegovo ime spominje se u Povjerenstvu za davanje u zakup poslovnoga prostora.

U četvrtak su u sklopu prvih četiri krakova akcije uhićeni Denis Mohenski, Jelena Čeklić, Andra Šulentić, Zdravko Krajina, Kazimir Bačić, Milan Lončarić, Ana Stavljenić Rukavina, i Igor Maksimilijanović. Šestoro od njih je završilo u istražnom zatvoru.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali