ODZVONILO MU

KONAČAN RASPLET DRAME NA FILOZOFSKOM: Senat razriješio dekana Previšića! Objavljeno i tko će ga zamijeniti

Senat Sveučilišta u Zagrebu razriješio je dužnosti dekana Filozofskog fakulteta Vlatka Previšića potvrdio je nakon sjednice Senata rektor Damir Boras.

Novinari su neslužbeno doznali da je vršiteljem dužnosti imenovan dosadašnji prodekan, povjesničar Željko Holjevac. Boras nije želio govoriti o pojedinostima nego je najavio priopćenje u kojem će izvijestiti o rezultatima sjednice Senata.

Razriješen zbog svoje dobi

Više od toga rektor Boras nije želio reći novinarima osim da će o odluci biti objavljeno priopćenje. Ni ostali članovi Senata nisu bili voljni komentirati odluku.

Prema izjavi akademika Mislava Ježića po završetku izvanredne sjednice, Senat je prihvatio pravni savjet i Previšića suspendirao zbog njegove dobi. Ježić nije želio pojasniti je li Previšić suspendiran ili razriješen dužnosti rekavši da “nije pravnik”, objavila je na Twitteru novinarka HRT-a Maja Sever.

Prethodno je Senat pod predsjedanjem rektora Borasa, odlučio glasovima 55 članova da Previšić mora otići sa čela Filozofskog fakulteta, a Previšić je uoči sjednice Senata odrješito rekao da neće podnijeti ostavku.

Razriješeni Previšić bježao od novinara

“Nikada!”, odgovor je dekana Filozofskog fakulteta Vlatka Previšića na pitanje novinara hoće li podnijeti ostavku. Izjavio im je to uoči izvanredne sjednice Senata zagrebačkog Sveučilišta.

Previšić je i jučer za HRT izjavio kako nema nikakvih moralnih ni zakonskih razloga zbog kojih bi podnio ostavku. “Nema razloga da svoje razrješenje temeljim na svojoj ostavci iz bilo čijih političkih želja”, kazao je Previšić.

Prije današnje sjednice Senata održan je i rektorski kolegij. Lidija Kos-Stanišić, dekanica zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti, na novinarsko pitanje treba li Previšić otići, rekla je da joj se čini ispravan stav Ministarstva obrazovanja i rektora Borasa.

Ministarstvo je, pak, potkraj prošlog tjedna priopćilo da bi Previšić trebao otići u mirovinu. Nakon današnje sjednice Senata na kojoj je suspendiran, Previšić je odbio dati izjavu novinarima te je bježeći od njih govorio: “Pustite me” i “Maknite se”.

Kriza izbila zbog najave suradnje s KBF-om

Cijela ova situacija na zagrebačkom Filozofskom fakultetu eksalirala je nakon najave suradnje tog fakulteta i Katoličko-bogoslovnog fakulteta (KBF) kada je zbog istog i buknuo sukob između dekana Previšića s dijelom profesora i studenata. Potonji su to ocijenili pokušajem klerikalizacije fakulteta i smanjivanjem mogućnosti zaposlenja za brojne studente Filozofskog fakulteta.

Početkom travnja dekan je razriješio prodekanicu Branku Galić, koja se protivila ugovoru FF-a s KBF-om, te je je pokrenuo kaznenu prijavu protiv nje i Nadežde Čačinović zbog, kako je navedeno, “organiziranja nelegalnoga nastavka sjednice, uspostavljanja paralelnoga sustava upravljanja fakultetom te ometanja rada i narušavanja ugleda institucije”.

vlatko-previšić-02

Početkom srpnja, nakon brojnih prosvjeda studenata i dijela profesora, Fakultetsko je vijeće Filozofskog fakulteta odbacilo ugovor s Katoličko-bogoslovnim fakultetom i donijelo odluku o pokretanju postupka razrješenja dekana Vlatka Previšića.

Prošloga tjedna studenti i profesori Filozofskog fakulteta nezadovoljni Previšićevim radom ponovili su zahtjev za njegovom smjenom i pozvali ga da podnese ostavku te izrazili očekivanje da reagira i rektor Boras.

NOVI ZAPLET OKO FILOZOFSKOG! DEKAN PREVIŠIĆ: ‘Neću se povući u mirovinu’

Senat poništio izbore za Studentski zbor

Sredinom rujna Senat Sveučilišta u Zagrebu poništio je izbore za Studentski zbor Filozofskoga fakulteta i studentskih predstavnika u Fakultetskom vijeću toga fakulteta i najavio da će rektor Boras raspisati nove izbore, jer, prema priopćenju Senata, postupak spomenutih izbora, održanih 25. i 26. ožujka prošle godine, “nije proveden na način propisan Zakonom o studentskome zboru, sveučilišnim Pravilnikom o izborima i statutom Filozofskoga fakulteta”.

U obrazloženju odluke stoji kako je dekan Filozofskoga fakulteta Vlatko Previšić zatražio da Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta provede upravni nadzor nad zakonitošću rada Fakultetskoga vijeća Filozofskoga fakulteta. U nalazu MZOS-a, među ostalim, stoji da je Fakultetsko vijeće sastavljeno protivno važećim zakonima i pravilnicima, kao što je ravnomjerna zastupljenost po studijima i godinama studija.

Potom je rektor Boras zatražio i očitovanje Ministarstva na radni status dekana Previšića s obzirom na njegovu dob, nakon što mu je Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja uputio dopis u kojem tvrde da dekan Previšić mora po sili zakona zbog godina otići u mirovinu.

BORAS IMA RJEŠENJE ZA DEKANA FILOZOFSKOG FAKULTETA? ‘Ja ga ne mogu smijeniti, ali…’

Povratak na Net.hr