NEDOSTIŽNA PREDNOST?

UOČI DRUGOG KRUGA IZBORA ZA ŠEFA SDP-a: Bernardića podržala dvojica istaknutih članova

U drugi krug izbora za predsjednika SDP-a idu Davor Bernardić, koji je u subotnjem prvom krugu unutarstranačkih izbora dobio čak 46 posto glasova, te Ranko Ostojić.

Sada već izraziti favorit Bernardić jučer je dobio važnu podršku dvojice istaknutih članova stranke. Kako piše Novi list, Bernardića su javno podržali Siniša Hajdaš Dončić sa svojom krapinsko-zagorskom županijskom organizacijom, a zatim i Gordan Maras.

PRVO SUČELJAVANJE KANDIDATA ZA ŠEFA OPORBE: Ostojić i Bernardić si čestitali, ali i bocnuli HDZ

Ostojić ostao bez Miljenićeve podrške

Očekuje se da će ovih dana Bernardiću podršku dati i Mihael Zmajlović te još neki utjecajni članovi stranke. Uz Bernardića već od ranije stoje Zlatko Komadina, Rajko Ostojić, Željka Antunović, Domagoj Hajduković, Romana Jerković, Franko Vidović i mnogi drugi, a u večeri izbora, nakon što je ispao iz izborne igre, posršku mu je dao i protukandidat Tonino Picula.

S druge strane, Bernardićev protukandidat u završnom krugu unutatstranačkih izbora, Ranko Ostojić, nije dobio ni očekivanu podršku Orsata Miljenića, koji je kao treći po broju glasova u subotu također ispao iz igre.

IZBORI U SDP-u: Picula doživio debakl pa dao podršku Bernardiću! ANKETA: Tko bi bio bolji predsjednik SDP-a, Bernardić ili Ostojić?

sdp11

Previše ‘Milanovićevih kandidata’

Da je Mljenić zauzeo distancu spram obojice preostalih kandidata postalo je jasno iz nejgove objave na Facebooku.

“Od početka sam govorio da mi je mišljenje članica i članova najvažnije, zato svima vama i sada želim poručiti: u drugom krugu izbora za predsjednika SDP-a birajte po svojoj savjesti, birajte onoga za kojega vjerujete da može ostvariti našu viziju jedinstvenog, pobjedničkog SDP-a “, napisao je Miljenić ne podržavši javno ni Bernardića ni Ostojića.

Novi list piše kako se očito nisu mogle prevladati razlike nakon što su iz bivše struje Zorana Milanovića proizašla dva jaka kandidata: Miljenić i Ostojić.

Da su se Milanovićevi uspjeli dogovoriti i dati jednog zajedničkog kandidata, situacija bi vjerojatno bila drugačija. Ovako Bernardić ima otvoren put ka pobjedi i dolasku na čelo stranke.

SDP-ovci BIRAJU ŠEFA STRANKE: Svi kandidati slažu se u jednome, Ostojić progovorio i o glasinama o neslužbenom paktu…

Prvi Bernardićev potez bit će…

Analiza subotnjih rezultata pokazuje da će Ranko Ostojić teško sustići Bernardića u drugom krugu. Ponajprije, razlika je čak dvostruka u korist Bernardića: 46 prema 23 posto. Drugo, velik broj imena već javno stoji iza Bernardića, dok se ‘milanovićevska ekipa’ rasula pa Ostojić ne može računati na sve njihove glasove. No, Ostojić je poručio da unatoč svemu ne odustaje.

Novi list također piše kako se očekuje da će, u slučaju pobjede, prvi Bernardićev potez biti reorganizacija kluba zastupnika SDP-a u Saboru. On je, naime, zadnjih tjedana na sjednicama kluba upozoravao da je SDP izgubio imidž prave oporbe i da su istupi zastupnika blijedi.

Svemu još prethodi izborna konvencija 3. prosinca. Ako Bernardić pobijedi, mogao bi dobiti veliku premoć i u Glavnom odboru te u Predsjedništvu stranke gdje tada više ne bi bilo mjesta za neke dosadašnje čelnike poput Milanke Opačić, Miranda Mrsića ili Igora Dragovana.

ZAOKRET ULIJEVO: Kandidati za predsjednika SDP-a zalažu se za ‘vraćanje pravoj socijaldemokraciji’

Povratak na Net.hr