'Udzbenike za skolu platila sam 1.410 kuna, a placa mi je 2.200...'

Ostalo je jos sedam dana do pocetka nove, 2014./2015., skolske godine. Da se blizi pocetak nastave, moze se vidjeti po knjizarama, koje su pune kupaca, a i knjizari kazu da imaju pune ruke posla.

1.9.2014.
11:39

Ovu skolsku godinu u Osijeku obiljezit ce besplatni udzbenici za ucenike osnovne skole, pa potraznja za tim naslovima nije velika. Grad Osijek za nabavu udzbenika i pratecih materijala iz svog je proracuna izdvojio sedam milijuna kuna. Besplatne udzbenike osnovcima osigurat ce jos primjerice Vukovar i Belisce te nekoliko opcina u Slavoniji i Baranji.

Kupuju se ovih dana torbe, biljeznice, bojice za likovnu kulturu i sve ostalo sto treba za skolu. U knjizarama kazu da su stigli i srednjoskolski udzbenici i nastavna pomagala, a navalu srednjoskolaca i njihovih roditelja ocekuju kada pocne skolska godina.

Kupnju udzbenika financiraju sami

Roditelji belomanastirskih ucenika, za razliku od onih iz nekih drugih gradova, odnosno baranjskih opcina, kupnju skolskih udzbenika morat ce financirati sami. Stoga je, kako se blizi pocetak skolske godine, njihova zabrinutost sve veca. Potrebno je, naime, kupiti nove udzbenike jer su stari 'out', a taj 'dozivljaj' je za prosjecnu belomanastirsku i baranjsku obitelj jednak katastrofi. Cijena novih udzbenika poprilicno je paprena, pa tako, primjerice, komplet udzbenika za treci razred srednje skole (smjer ekonomski) stoji nesto vise od 1800 kuna, cemu treba dodati biljeznice, pribor... Komplet udzbenika za prvasice je 700-tinjak kuna, za osmase priblizno 1400 kuna, a 1750 kuna moraju izdvojiti roditelji ucenika prvog razreda srednje ekonomske skole.

''Sto da vam kazem. Troclana smo obitelj, a radim sama. Unatoc naporima, suprug ne moze naci posao, a udzbenike sam upravo platila 1410 kuna'', rekla je Glasu SlavonijeTimea Simunic u drustvu kceri Tihane, koja krece u osmi razred belomanastirske osnovne skole 'Dr. Franjo Tudman'. Placa joj je, nastavlja, priblizno 2200 kuna, sto im je jedini prihod u kuci.

''Da nije bilo povrata poreza, dio kojeg smo namijenili upravo za kupnju novih udzbenika, ne znam kako bismo. Ionako jedva spajamo kraj s krajem. Izvlacimo se samo zahvaljujuci bakinoj mirovini. Cujem da neki gradovi i opcine sufinanciraju nabavu udzbenika. Zar nisu sva djeca jednaka, zasto i nas grad nesto ne ucini'', pita se, dodajuci kako se unaprijed pribojava iduce skolske godine. Tada povrata poreza vise nece biti, ali se, ako nista drugo, nada mogucnosti kupnje polovnih udzbenika, sto ce njihov budzet lakse podnijeti. http://www.glas-slavonije.hr/245615/1/Pocetak-skolske-godine-zbog-cijena-knjiga-postaje-velik-socijalni-problem

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali