"Hrvatska ove nedjelje ne bira samo 127 gradonačelnika na kojima je uglavnom fokus političkih kampanja, nego i 20 župana, a utrku za ta mjesta ne treba podcijeniti. Riječ je o 20 prilično dobro plaćenih radnih mjesta na kojima ne treba apsolutno ništa raditi.

Neki se čine nedodirljivima poput Radimira Čačića i Matije Posavca na sjeveru Hrvatske, ali i Stjepana Kožića u Zagrebačkoj županiji koji je na vlasti najdulje - 20 godina. Ali u mnogim dijelovima zemlje za najbolji posao na svijetu bije se zanimljiva bitka.

Davor Dretar Drele želi postati zagorski župan, Božo Petrov kandidirao se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a Darko Milinović misli da i bez HDZ-a može zadržati Ličko-senjsku", rekao je voditelj RTL DirektaZoran Šprajc.

Najdugovječniji župani i neka 'nova-stara' lica

"Ja poznajem svaki detalj županije, a vi dobro poznajete mene", poručuje Stjepan Kožić, inače najdugovječniji župan. On čak dva desetljeća vodi Zagrebačku županiju, što znači da je do sada osvojio pet mandata, izvještava RTL Direkt. U izbornom ringu za novi mandat čeka ga bivši ministar zaštite okoliša iz SDP-a Mihael Zmajlović.

"Kožić je došao na vlast prije 20 godina kada još nije bilo Facebooka i filmovi su se posuđivali u videoteci. Možda je dobar čovjek, ali je loš političar. Jer je promijenio četiri stranke. Govorio je da je HDZ korumpirana stranka, a sada je njihov kandidat", veli Zmajlović.

Među najdugovječnijim županima i onima kojima nikad dosta našao se i Damir Bajs, župan Bjelovarsko-bilogorske županije. Zlatko Komadina biran je pet puta za primorsko-goranskog župana te sada ide u bitku protiv HDZ-ova Garija Cappellija i šesti je put u igri.

Lista najdugovječnijih župana nije gotova jer u skupinu vječnih pobjednika ulaze i Radimir Čačić te Matija Posavec kojima nije dosadilo da ih zovu županom.

'Lički Putin', župan koji podmeće požar, političar sa 279 nekretnina...

Prvi čovjek Zagorja osam godina je Željko Kolar, a s trona će ga probati skinuti jedan poznati Zagorec i televizijski i radijski voditelj, Davor Dretar Drele. Zafrkancije s njim više nema jer je Davor Dretar saborski zastupnik i kandidat za župana.

"Često kažu kako Škoro može biti političar, kako Drele može biti političar? Pa zar pjevači i komičari vole svoju zemlju manje nego politolozi i stomatolozi? Zasigurno ne. Ja se ozbiljno pripremam za ulogu župana", kaže Dretar iz Domovinskog pokreta za RTL Direkt. Upitan kako namjerava pobijediti Kolara, Dretar odgovara: "Kolar je fascinantan protivnik, ali Zagorje može i mora bolje."

Ni prije, a ni sada nije dosadno u Koprivničko-križevačkoj županiji gdje ljutu borbu vode stari neprijatelji. Tamo su protivnici Mladen Kešer, koji je političar sa 279 nekretnina, i dosadašnji vođa Zlatko Koren. SDP-ov Ranko Ostojić i HDZ-ov Blaženko Boban ušli su u borbu za Splitsko-dalmatinsku županiju. Inače, Boban županijom žari i pali posljednje četiri godine, a Ostojić mu ne oprašta požar na filmskom setu.

"To je poruka kako izgleda župan županije koja bi trebala biti sretna da dođu filmaši, plate da bi snimali filmove, a onda se tebi to ne sviđa i napraviš ozbiljno kazneno djelo, za koje misliš da je u zastari, ali nije...", poručuje Ostojić Bobanu.

U Ličko-senjskoj županiji borit će se bivši HDZ-ovac protiv sadašnjeg. "Lički Putin" Darko Milinović ide protiv Ernesta Petryja, koji je danas u HDZ-u dok je prije bio HNS i Hrvatski blok. "Lički čovjek ne voli mijenjanje, dosljednost u mijenjanju političkih stranka. Lički čovjek pored onoga što sam napravio za njih voli dostojanstvo, i zato ću pobijediti na ovim izborima", prognozira Milinović.

Bit će uzbudljivo i na istoku zemlje gdje se bore Ivo Anušić iz HDZ-a i Vesna Vučemilović iz Domovinskog pokreta. Na jugu, nakon 12 godina, Božo Petrov želi pobijediti Nikolu Dobroslavića.

Meč je u nedjelju, a građani su suci.